LOTO eljárás 9 lépése

Teljesen természetes, hogy az ipari gépek, berendezések működés közben veszélyesek. Lehet-e ugyanez a berendezés 100%-osan biztonságos, ha le van állítva és az „értékteremtés” éppen szünetel? Karbantartáskor, javításkor vagy éppen takarítás közben veszélyben vagyunk-e? A válasz egyértelműen IGEN. Mindaddig, amíg az energiaforrások, mint például az áram, a földgáz, a gőz, a víz és a sűrített levegő csatlakoznak a géphez, fennáll a veszély. Azokat a munkavállalókat, akik karbantartják vagy javítják a berendezést, vagy annak közelében dolgoznak, ismerni kell ezeket a veszélyeket, és fel is kell ismerniük, hogy milyen lépéseket tegyenek a teljeskörű biztonság érdekében.

LOTO eljárás 9 lépése

Első lépés: Energiaforrások azonosítása

Készülj fel a LOTO-ra, nézd át a LOTO eljárást! Azonosítsuk körültekintően az összes energiaforrást, ami a berendezéshez kapcsolódik. Tervezzük meg a folyamatot a biztonságos újraindításig.

Második lépés: Munkatársak értesítése

Minden érintett munkatárs értesítése, adott esetben munkavégzési engedély érvényesítése. Tájékoztassa őket a munka ütemezéséről és arról, hogy a berendezés mennyi ideig nem érhető el.

Harmadik lépés: Leállítás

A berendezés megfelelő leállítása nem annyiból áll, hogy „kihúzzuk a konnektorból”. Első a biztonság, ezért ügyelnünk kell a sorrendiségre és a megfelelő műveletekre. Pl a megmunkált anyag kijáratása, hőmérsékletek stb…

Negyedik lépés: Leválasztás

Kapcsold le az energiaforrást és engedd ki a tárolt energiát! (sűrített levegő, forró gőz stb…) Válaszd le a megfelelő helyen! Függetlenül attól, hogy az elsődleges energiaforrások tartalmazzák-e az áramot, a gőzt, a vizet, a gázt, a sűrített levegőt stb, ne feltételezzünk meg az ellenőrzésről. PDCA.

Ötödik lépés: Zárolás

Csatlakoztassa a megfelelő eszközt (pl: szelepzár), majd annyi lakattal, ahányan a berendezésen dolgoznak végezze el a zárolást ill helyezen fel figyelmeztető címkét. A zároló eszközt úgy kell megválasztanunk, hogy biztosak legyünk benne: a berendezés nem indítható el az eszköz eltávolítása nélkül.

Hatodik lépés: Másodlagos energiák ellenőrzése

Míg az elsődleges energiaforrások leválasztása megszünteti a potenciális veszély nagy részét, lehetséges, hogy vannak olyan maradék energiaforrások, mint például a hőrendszer csapdába eső hője, esetleg füst, amit el kell szívni vagy akár feszültség rugós szerelvényben stb…

Hetedik lépés: Tesztelés

Miután leválasztotta az összes elsődleges és másodlagos energiaforrást, próbálja meg elindítani a berendezést, hogy ellenőrizze, a zárolás sikeres volt-e. Indítás előtt ellenőrizze, hogy senki sincs olyan helyzetben, ahol megsérülhetne. Sikeresek eljárás után megkezdhetjük a munkavégzést.

Nyolcadik lépés: Munkavégzés

Biztonságosan végezd el a feladatot!

Kilencedik lépés: Üzembe helyezés

A munka befejeződött, és az összes szerszámot és egyéb anyagot eltávolították, a gép újra üzembe állítható. Az eljárásnak itt is meg kell határoznia a pontos lépéseket, a helyes sorrenddel együtt. Tehát a munka befejeztével készítsd elő a rendszert az újraindításra: helyezz vissza minden védőburkolatot, távolítsd el a lakatokat/zárakat és informálj minden területen dolgozó munkatársat!

Végül indítsd újra az eszközt / rendszert!

A légitársaságok pilótái hiába repültek akár több ezer órát, minden felszállás előtt átmennek lépésről lépésre a folyamatokon – pedig valószínűleg alvás közben is képesek lennének végrehajtani a műveleteket – annak érdekében, hogy minden biztonságosan történjen. Ugyanígy segít bennünket egy részletes lockout / tagout program. Talán az egyik legjobb módja annak a biztosítására, hogy senki ne sérüljön meg, és ne sérüljenek meg a gépek, berendezések sem.

Több, mint húszéves tapasztalattal rendelkező kollégáimmal, amiben segíteni tudunk:

  1. a gépek energia lezárásának és mentesítésének felmérése,
  2. meglévő rendszerek felülvizsgálata,
  3. a rendszer megtervezése és teljes kivitelezése,
  4. szükséges dokumentációk, nyomtatványok és a kézikönyv elkészítése
  5. kiváló minőségű eszközök, tárolók és vizuál-management eszközök biztosítása
  6. munkatársak képzése, tréningek lebonyolítása

Related posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük