A LOTO eljárás használatakor mit jelentenek a színkódok?

A LOTO eljárás használatakor mit jelentenek a színkódok?

Amikor a munkatársaink veszélyes berendezéseket szervízelnek vagy karbantartást végeznek, a LOTO (lockout/tagout) eszközök használata kritikus és elengedhetetlen. A berendezésre felhelyezett egy vagy több LOTO-eszköz azt mutatja, hogy a sztenderd eljárásnak megfelelően pl. áramtalanították a gépet, így biztonságossá vált a munkavégzés. A sztenderd LOTO eljárással azt is megakadályozzuk, hogy bárki újra feszültség alá helyezze a berendezést mindaddig, amíg a kulcsokat „birtokló” munkatársak be nem fejezik a munkájukat és eltávolítják a reteszelő eszközöket.

Csoportos LOTO

A LOTO eszközöket úgy kell kiválasztani, hogy megfelelő minőségűek, tartósak legyenek és jelentős erőfeszítéssel se lehessen szabálytalanul eltávolítani. Az azonosíthatóság mellett kiemelten fontos, hogy vizuálisan is jól láthatóak legyenek ezek az eszközök. Érdemes élénk színű lakatokat és címkéket alkalmazni! Az alkalmazott lakatok általában piros, narancssárga, kék, zöld vagy más egyéb színek használata is megengedettek. 

De mit is jelentenek pontosan a színek?

Az OSHA pl nem ír elő konkrét, szabványos színeket a LOTO berendezésekhez. Az ügynökség azonban javasol egy színkódoló rendszert a baleset-megelőzési címkékhez, amelyek megfelelnek a címkéken és táblákon szereplő szabvány követelményeinek. Ez a rendszer négy színt használ:

 • Piros a veszély jelzésére.
 • Sárga a figyelem az óvatosság jelzésére szolgál
 • Narancssárga figyelmeztetést jelez.

A lakatok esetében emiatt a piros a legelterjedtebb szín a LOTO-eszközöknél. 

A vállalatok szabadon kifejleszthetik saját egyedi színkódolási rendszereiket, mi ebben is nagyon szívesen segítünk.

Például egy létesítmény használhat zöld lakatot, amikor a vállalkozók zárják le az adott berendezést, amit karbantartanak, amíg a piros zár azt jelezheti, hogy a saját munkatársaink is dolgoznak, pl takarítanak az adott berendezésen, berendezésben. Lényeg a biztonságos munkavégzésen túl, maga a jó használhatóság és az egyszerűség! Egy túl bonyolult LOTO rendszerrel a félreértések kockázata áll fenn.

Legyen egyszerű ÉS hatékony, de elsősorban BIZTONSÁGOS!

A LOTO-folyamatoknak egyszerűnek kell lenniük a megfelelő minőségű és biztonságos megvalósításhoz. A munkatársakat a LOTO alapvető lépéseire képezzük ki, ahol a sztenderdek betartása és alkalmazása a lényeg. Amennyiben további lépések vagy akár felesleges adminisztratív ellenőrzések váltakoznak, a dolgozók összezavarodhatnak. 

A legjobb gyakorlatok a LOTO-ban

Íme néhány tapasztalaton alapuló és bevált gyakorlat a LOTO rendszer összehangolásához és kezeléséhez egy adott munkahelyen:

 • Végezzen felülvizsgálatot, hasonlítsa össze az összes alkalmazandó eljárást, és azonosítsa az eltéréseket. Melyik módszer a legideálisabb?
 • Vegye figyelembe a helyi sajátosságokat!
 • Mérje fel, hogy melyek azok az alacsony kockázatú rutin tevékenységek melyekhez nem feltétlenül kell a berendezéseket lakatolni
 • Válassza ki a leghatékonyabb és legbiztonságosabb eljárást, ami az adott területre érvényes
 • Hozzon létre egy mérséklési tervet arra vonatkozóan, hogy az eltéréseket hogyan kezeljük. Például: képezze a munkatársakat a normál működési eljárástól eltérő folyamatokra, és ellenőrizze, hogy az eltérések megfelelnek vagy meghaladják a munkatársak jelenlegi képességeit.
 • Készítsen stratégiát a rendszer bevezetésére (vagy újra bevezetésére) marketing, kampány és egyéb népszerűsítési formák
 • Illessze be a LOTO rendszer használatának ellenőrzését a belső auditrendszerbe (5S, LPA, gemba walk stb…)
 • stb stb… a pontokat még sokáig lehet sorolni. Mi tudunk Önnek, a vállalatnak abban segíteni, hogy egy jól használható és biztonságos rendszer kerüljön kiépítésre. Ne feledjük: a LOTO nem szerencsejáték! Első a biztonság!

A bejegyzésben található információk csak általános tájékoztatási célokat szolgálnak, és a közzététel kezdeti időpontjában rendelkezésre álló információkon alapulnak. Nem nyilatkozunk arról, hogy az információk vagy hivatkozások teljesek vagy aktuálisak. Ez a bejegyzés nem helyettesíti a hatályos munkavédelmi szabályozások, iparági szabványok vagy más, az Ön vállalkozására és/vagy tevékenységeire vonatkozó szabványok áttekintését, és nem értelmezhető jogi vagy egyéb szakmai tanácsként vagy véleményként. Azok az érdeklődök, akiknek konkrét kérdéseik vannak a szabályozási, jogi vagy egyéb szakmai kérdésekkel kapcsolatban, kérem vegyék fel velünk a kapcsolatot. Vállaljuk, hogy optimalizáljuk meglévő Lockout/Tagout rendszerét, vagy szívesen vállaljuk, hogy új rendszert építsünk ki, teljeskörű tanácsadás, eszköz beszerzés és képzések, tréningek formájában.

Related posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük