MI AZ A LEAN? ÉRTÉKTEREMTÉS MÁSKÉPP.

 

A Lean a Toyota Production System világszerte elterjedt megnevezése, jelentése „karcsú” termelés. A kifejezés arra utal, hogy a Lean filozófia célja a vállalati működés megtisztítása a nem értékteremtő, de az erőforrásokat felemésztő tevékenységektől.

Kultúra és folyamat

A szervezeti kultúra és a működés fejlesztése szoros kapcsolatban, egymást erősítő módon is megvalósulhat.

Ötletrendszer

Az ügyfeleimnek az egyszerű „ötletládán” jóval túlmutató, rendszerszintű megoldást kínálok.

Munkahely tervezés

Olyan környezetben lévő feladatvégzés, amely biztonságos és minőségi munkavégzésre alkalmas (6S-módszer).

Tréning/Workshop

A folyamatosan változó vállalati kihívásokra én egy alkalmazkodó és megújuló programot kínálok.

Tanácsadás

A tanácsadás során megvalósított projekt akkor sikeres, ha az eredmény a kilépésem után is fenntartható.

Vállalati termelési rendszer

A szervezet minden területére hatással van, magába foglalja a tudás, az értékek és a folyamatok közös használatát.
A szervezeti kultúra és a működés fejlesztése szoros kapcsolatban, egymást erősítő módon is megvalósulhat. Tapasztalatom alapján a Lean módszerrel végzett fejlesztés akkor tartható fenn, ha a a folyamatot a szervezeti kultúra is támogatja, másrészt a Lean gondolkodás elsajátítása pozitívan befolyásolhatja a szervezeti kultúra alakulását.

Ezen filozófia mentén vállalom átfogó Lean programok előkészítését különböző eszközökkel, módszerekkel. A résztvevő munkatársak bevonásával nem csak tréningek során, hanem munkavégzés közben, konkrét akciók megvalósításával adok támogatást abban, hogyan tudják hatékonyabban végezni a munkájukat, hogyan tudnak különböző eszközökkel egy adott problémát saját erőforrásból megoldani. Így a fejlesztés eredménye kettős: az üzleti megtérülés mellett a munkatársak képessé válnak saját rendszereik folyamatos javítására.

Középpontban az innováció – munkatársi ötletrendszer

A munkatársak fejlesztési javaslatainak, ötleteinek kiaknázása stratégiai fontosságú, mert a jó ötletekből születik az innováció. Egy innovatív vállalatnál a jó ötletek megvalósítása és elismerése egyrészt gerjeszti a vállalkozó szellemet, növeli a munkatársi elkötelezettséget és a megtartást. Másrészt az ötletek hatnak a mérőszámokra, javítják többek közt a biztonságot, a hatékonyságot és a minőséget. Az ügyfeleimnek az egyszerű „ötletládán” jóval túlmutató, rendszerszintű megoldást kínálok, ami segíti a munkatársak javaslatainak összegyűjtését, elbírálását, megvalósítását és az elismerést, jutalmazást.

Kiemelten fontosnak tartom, hogy a munkavállalók olyan környezetben végezzék a feladatukat, amely biztonságos és minőségi munkavégzésre alkalmas. A Lean eszközök közül a 6S áll hozzám a legközelebb, mivel ez az alapja a folyamatos fejlesztésnek (continuous improvement). Ez a módszer közvetlenül hat a vállalat hatékonyságára, a munkabiztonságra, a munkatársak elkötelezettségére, a munkamorálra, ezeken keresztül pedig a munkáltatói márkára. A 6S módszer tervezésén és kialakításán túl a támogató eszközök beszerzésében és gyártásában is kínálok megoldást
A vállalati Lean tréningek világa szinte átláthatatlan kínálattal rendelkezik, és a Lean tematikájú képzések tartalma és módszertana az elmúlt tíz évben nem sokat változott.

A folyamatosan változó vállalati kihívásokra én egy alkalmazkodó és megújuló programot kínálok, amely rugalmasan alakítható az ügyfél igényei és az adott szervezet érettsége alapján. Az emberek gondolkodásának és viselkedésének maradandó megváltoztatása csak úgy lehetséges, ha ebben egy hiteles és tapasztalt személyiség vezeti őket. Húszéves multinacionális környezetben szerzett tapasztalatomra építve garantálom, hogy az általam tartott képzéseken az elméleti alapokat esettanulmányokon, valós megoldásokon keresztül sajátítják el a résztvevők. A tudás elmélyítése pedig igény szerint a megbízó valós környezetében előforduló kihívások közös feldolgozásával is történhet.

Tanácsadói munkám alapelve, hogy partnereim igényeihez igazodva, testre szabottan, egyedi megoldásokat kínálva dolgozzam ki a számukra legmegfelelőbb programokat, melyek  megvalósítása mindig a munkatársak bevonásával történik. A megvalósított projektet akkor tekintem sikeresnek, ha az eredmény a kilépésem után is fenntartható.

Az alábbi területeken támogatom ügyfeleimet:

  • Szervezetfejlesztés (Együttműködés fejlesztés, kultúrafejlesztés, változásmenedzsment)
  • Belső auditrendszer kiépítése (Lean, Safety, Quality témákban)
  • Teljesítményértékelési és ösztönzési rendszerek kialakítása fizikai dolgozók számára
  • Ötletrendszer kialakítása
  • Dolgozói elkötelezettség fejlesztése
  • Lean Menedzsment eszközök bevezetése és működtetése
  • Lean Office megoldások
  • Kaizen események
  • Hatékonyságfejlesztési projektek vezetése

A jól kialakított rendszer arra ösztönzi a munkatársakat, hogy a folyamatok állandó javításával biztonságos munkakörnyezetet, optimális minőséget állítsanak elő, valamint csökkentsék a szükségtelen természeti-, emberi- és vállalati erőforrások felhasználását.

A jól kialakított vállalati termelési rendszer a szervezet minden területére hatással van, magába foglalja a tudás, az értékek és a folyamatok közös használatát. A termelési rendszer bevezetésének célja, hogy felismerjük a folyamatainkban az eltéréseket és azonnal reagáljunk rá egy strukturált eszkalációs folyamaton keresztül. Segítek kialakítani az ehhez szükséges meeting struktúrát, időzítést és a képzés keretrendszerét valamint a hatékonyságának mérését.

7052

VESZTESÉGEK CSÖKKENTÉSE

 
A Lean sokoldalú megoldást kínál többek közt a veszteségek csökkentésére. Egy FMCG szektorbban tevékenykedő partneremnél kivitelezett projekt keretei közt 25%-kal növekedett a gyártósor hatékonysága úgy, hogy közben 74%-kal csökkent a veszteség, ezeken felül pedig a termékváltási időt is sikerült 48%-kal csökkenteni.
 
Hatékonyság +25
Termékváltási idő48
Veszteségcsökkentés74
Somogyi Géza
Somogyi GézaOperations Manager Danone. Fulda, Germany
Jánost lassan 20 éve ismerem, lehetőségem volt vele 12 évet együtt dolgoznom, karrierjének és szakmai fejlődésének aktív szereplője lenni.  Számomra Ő az ideális Lean szakember megtestesítője.  Pályafutása a termelő vonali operátortól indult, műszakvezetői tapasztalatot szerzett, reszt vett projectek/beruházások felfuttatásában mint project manager majd később Performance Manager, es kivívta magának a lehetőséget komplett gyáregység és közel 100 alkalmazott irányítására. Ízig-vérig szakembere a termelési folyamatoknak, hatalmas tudással rendelkezik emberek motivációja és elkötelezettségük formálása terén és tapasztalt szervezeti felépítések kialakításában, illetve azok hatékonyságának növeléseben. Mindezek a képességek teszik öt sikeressé jelenlegi, illetve jövőbeli projektjeiben.
Tanácsadói szolgáltatás vállalatok számára LEAN témakörben.Kapcsolat