A LOTO eljárás NEM szerencsejáték!

Az elakadt szállítószalag váratlanul elindul, miközben karbantartják, és a rajta dolgozó alkalmazott súlyos sérülést szenved. Élelmiszeripari berendezést (keverő) takarít külsős munkatárs és váratlanul elindítják, miközben munkát végez benne! Targoncás munkatárs figyelmetlenségből elmozdít egy berendezést a targoncavillával és a sűrített levegős betáp nyomás alatt elszabadul…. következménye egy fejsérülés.

Az ilyen típusú váratlan indítást vagy a tárolt energia felszabadulását komolyan kell venni, hiszen súlyos balesetek okozói lehetnek.

Vedd komolyan Te is!

A Veszélyes Energia Szabvány ellenőrzése (29 CFR 1910.147), ismertebb néven: lockout / tagout rendszer, vagyis a LOTO. A nulla energiaállapot elérése Magyarországon szabványban, jogszabályban előírt követelmény (MSZ EN ISO 12100:2011 6.3.5.4. „Intézkedések a leválasztásra és az energia levezetésére”; MSZ EN 1037:1995+A1:2008 Gépek biztonsága. A váratlan indítás megelőzése), de nincs kidolgozott módszere.

Sajnos az elmúlt öt évben így is a leggyakrabban megsértett biztonsági előírások közé tartozik. A veszélyes energia irányításának elmulasztása a súlyos munkahelyi sérülések 10% -át teszi ki évente, ami vágásokat, égési sérüléseket, amputációkat, töréseket, áramütést és akár halált is eredményezhet.

A gépek, berendezések és technológia rendszerek működtetésére szolgáló energiafajták (pl. elektromos áram, sűrített levegő, hidraulika stb…) a munkatársakra veszélyt jelentenek. A veszélyes térbe való belépés, tartózkodás és munkavégzés leggyakrabban; a gépek beállítása, szerszámcsere, javítás, hibaelhárítás, ellenőrzés, tervszerű karbantartás, tisztítás, stb. során merül fel

Jó hír, hogy ezek a tevékenységek azonban a sérülés kockázata nélkül is elvégezhetőek az energialezárási és mentesítési (LOTO) szabályok ismerete és betartása mellett.

Ha a létesítmény rendelkezik elektromos vagy hidraulikus, pneumatikus, mechanikus, kémiai, hő- vagy egyéb energiaforrásokkal működő berendezéssel vagy géppel, akkor javaslom a LOTO rendszer bevezetését.

Több, mint húszéves tapasztalattal rendelkező kollégáimmal segíteni tudunk:

  1. a gépek energia lezárásának és mentesítésének felmérése,
  2. meglévő rendszerek felülvizsgálata,
  3. a rendszer megtervezése és teljes kivitelezése,
  4. szükséges dokumentációk, nyomtatványok és a kézikönyv elkészítése
  5. kiváló minőségű eszközök, tárolók és vizuál-management eszközök biztosítása
  6. munkatársak képzése, tréningek lebonyolítása

LOTO Eljárás NEM szerencsejáték!

Related posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük