Lean – 5S – Vizualizáció másképp…

A Lean filozófia egyik legfiatalabb és széleskörben elterjedt eszköze az „5S” módszer, ami praktikus, biztonságos és a hatékony munkavégzésben segít. A jól kialakított, rendszerezett és átlátható munkahelyet megtervezni sokszor nem könnyű. Számos vizuális eszköz (padlójelölő, árnyéktábla, szerszámtároló stb..) segíti a kialakítást, amit, ha „túlhasználunk” , az könnyen vezethet rideg és steril munkakörnyezet csapdájához.

5S kialakításakor érdemes figyelembe venni, hogy az adott vállalkozás, szervezet hol tart éppen a „Lean-es utazásban”. Érdemes azt is megtervezni, hogy mennyit fogunk erre költeni, hiszen a tanácsadó, az eszközök, táblák, padlójelölő stb nem olcsó mulatság. A befektetett idő, energia és pénz mindenképp megtérül.

Egyrészt fejlődik a biztonság (munkatársak, a termék és berendezések biztonsága is) másrészt tiszta, rendezett és átlátható környezetben hatékonyabban is tudunk dolgozni. Eredményesebbek leszünk.

Másrészt fontos az is, ha látogatókat fogadunk nem mindegy milyen benyomást keltünk magunkról. Gondoljunk bele… megmutatjuk a gyárunkat egy új jelöltnek, akivel szeretnénk együtt dolgozni. Beszállítók vagyunk és a partner jön auditálni. Leendő ügyfelet hívunk meg, akivel szeretnénk üzleti kapcsolatot létesíteni. Mit mutatunk magunkból, a folyamatainkból? Vajon szívesen dolgoznának, működnének velünk együtt? Minőségi, tiszta és rendezett környezetben történik az értékteremtés?

A következő írásban az 5S lépéseit fogom bemutatni.

Zárásképpen pedig egy érdekes vizuális megközelítést szeretnék megmutatni, ami ugyanúgy japán, mint maga az 5S módszer.

„A vizuális jelzőrendszerek önmagukban nem léteznek; ezért integrálni kell őket a grafikai, belsőépítészeti, építészeti, termék- és divattervezésbe.”

Hiromura Design Office — Tokyo, Japan

A Masaaki Hiromura által 1998-ban alapított Hiromura Tervező Iroda jelentős mennyiségű nagy belsőépítészeti és városi tereprendezési projektben vett részt, olyan japán óriások mellett dolgozott, mint az Issey Miyake és a Muji.

Hiromura a japánokra jellemző egyszerű és letisztult dizájnt alkalmazza, ami logikus és az információt rendkívül vizuálisan adja át a felhasználóknak. Történjen ez egy irodában, folyosón vagy akár az utcán..közösségi tereken.

Több, mint húszéves tapasztalattal rendelkező kollégáimmal segíteni tudunk:

  1. az 5S rendszer megtervezése és teljes kivitelezése, a munkatársak bevonásával
  2. szükséges dokumentációk, nyomtatványok és a kézikönyv elkészítése
  3. kiváló minőségű eszközök, tárolók és vizuál-management eszközök biztosítása
  4. kiváló minőségű padlójelölők biztosítása, telepítése
  5. munkatársak képzése, tréningek lebonyolítása

Related posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük