Lean-es könyvek a polcomról. Második könyv: Things Come Apart’ by Todd McLellan

A Lean módszerhez hogyan jön az az ember, aki szétszedi a dolgokat, gépeket, minden darabot kategorizál és aprólékosan elrendezi, majd végül lefényképezi a végső „leltárt”? 

Hazájában, Kanadában Todd McLellan sikeres fotós, akinek állandó témája a vidéki tájak, motorkerékpárok és a csirkék. 🙂

Todd több, mint húsz éve foglalkozik fotózással. Legismertebb sorozata a mindennapi tárgyaink „lerombolásáról” szól: tükörreflexes fényképezőgéptől a falióráig, az eszpresszógéptől a 3D nyomtatóig és a láncfűrésztől a legmenőbb új technológiáig – minden tárgy minden egyes alkatrésze láthatóvá válik.

A fotóival nem csak a kiállításokon találkozhat az érdeklődő, hanem könyv formájában is napvilágot látott a Thames & Hudson kiadásában.

Egyes tárgyak érdekes tartalmakat tárolnak, mint például ez az 1999-ben készült, 28 komponensből álló Pyrene tűzoltó készülék

Amellett, hogy ezek a képek bemutatják a régi tárgyak egyszerűségét, minőségét és eleganciáját, azt is megtanítják számunkra, hogy a legbonyolultabb modern technológiák is lebonthatók apró alkatrészekre és meg is érthetők.

A könyvben több mint ötven gyönyörűen fényképezett design-klasszikus látható darabról darabra szépen elrendezve, vagy akár felrobbanva 27 787 egyedi alkatrészre….

“Knolling” szabályainak megfelelő elrendezés ill. ugyanaz a tárgy művészi értelmezése

Érdemes ebben a rövid videóban nyomonkövetni a “rombolás”-visszafejtés, elrendezés és a művészi alkotás folyamatát.

A Things Come Apart elővarázsolja belőlünk azt a gyermeki örömet, amikor szétszedünk valamit, hogy lássuk, hogyan is működik.

A lenyűgöző album nemcsak a fotózás, restaurálás, és a barkácsolás részleteit mutatja be, hanem a dizájninnováció világának nevezetes alakjainak esszéi is tarkítják.

Miért gondolom azt, hogy ennek a könyvnek helye van a Lean-es polcomon?

Számomra Todd művészi kifejezőmódja azt üzenni, hogy mindig a dolgok mögé kell nézni…daraboljuk fel a problémákat és „tisztítsuk” meg, majd rendezzük újra: egyszerűen, átláthatóan és lehetőség szerint mindenki számára érthetően. Az „5S módszer” pont ilyen izgalmas és egyszerű.

A könyvet pedig ajánlom mindenkinek, aki kíváncsi az anyagi világra, szeret szétszedni és „megbütykölni” dolgokat.

Ennek az 1990-es Homelite láncfűrésznek 268 darabja volt
Svájci bicska a 2000-es évekből. 38 komponens

Related posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük