Kedvenc podcast 4+1-es szubjektív listám.

Üzleti, vállalkozói vagy önfejlesztő podcast hallgatás család, vállalkozás, kisgyerekek mellett? Lehetetlen küldetésnek tűnik…. Te, hogy csinálod? Mit és mikor hallgatsz? Melyik csatornát ajánlanád? Kire érdemes odafigyelni? A következő blogbejegyzésben megosztom a saját, egyszerű módszerem és a 4+1 kedvenc podcast csatornám.

A módszerem időhiány miatt rendkívül egyszerű: felületként a Spotify-t használom és az esetek 98%-ban az autómon keresztül, vezetés közben hallgatom. A munkám jellege miatt sokat utazom és emiatt a múltban is tanulásra, előadások hallgatására használtam a kormány mögötti időt. Tehát, ha egyedül utazom, akkor ritkán szól zene… a legtöbb esetben, pedig inkább a kedvenc podcast csatornáimra fókuszálok. Természetesen a biztonságos vezetés mellett. ?

Forrás: Unsplash

Zárójelben jegyzem meg, hogy eleinte a kedvenc előadóimat, beszélgetéseket a youtube-ról letöltöttem mp3-ba majd pendrive-on keresztül fel az autó memóriájába… ez kicsit melós volt.

Most már erre semmi szükség, a telefon automatikusan csatlakozik, start gomb és marad a hangerőszabályozás és a tanulás.

Mi az a podcast?

A podcast olyan rádióadás-szerű műsor, amely hanganyagként az interneten elérhető, online és alkalmazásokon keresztül hallgatható, a kiválasztott készülékre letölthető audiofájl. A formátum nevét az Apple zenelejátszójának, az iPodnak és a broadcasting (közvetít, sugároz) szavak vegyítésének köszönhetjük.

A közzétett epizódok nem csak meghallgathatóak, hanem általában letölthetőek is. Ráadásul a podcasting technológiának köszönhetően a podcastra fel is lehet iratkozni. A csatornára történő feliratkozás (más néven előfizetés) teszi lehetővé, hogy az epizódok automatikusan megjelenjenek és/vagy letöltődjenek az előfizető eszközére (pl: mobiltelefonra, táblagépre, laptopra, stb).

Podcastnak kizárólag az a hanganyag minősül, ami RSS technológiát használ. Még akkor sem minősül podcastnak egy weboldalra feltöltött audió anyag, ha egyébként stílusát, témáját vagy műfaját tekintve podcast szerű.

  1. Home Business

Home Business – hazai vállalkozások, alapítók és vezetők történetei, amelyeket máshol még nem hallhattál. A kedvenc beszélgetős műsorom, ahol izgalmas és eddig ismeretlen történetek jönnek szembe. Jelenleg 14 epizód készült többek közt a Mirelite márkáról, Pécsi kesztyű…Fungi. A Márka üdítő vagy Gyermelyi tészta – szintén tanulságos történetek. Személyes kedvencem az Abonett története, Szebeni Zoltánnal. Honnan jött az Abonett név? Miért tűnt el a kínálatból a négercsók? Hogyan zajlott a generációváltás, amikor a tulajdonos két fia vette át a cég irányítását? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kapunk, nagyon ajánlom!

2. Nyitókör

A Nyitókör a GROW Csoport podcastje, melyben Meretei Barbara és Zámbó Eszter arról beszélget a vendégekkel például: hogyan legyünk jól egyénileg és szervezeti szinten a gyors és kiszámíthatatlan változások közepette. Kiégés és lelki béke…. Érdemes meghallgatni az élő coaching beszélgetést Generál Péterrel. Vendégeikkel általában körbejárnak egy konkrét eszközt, megközelítést, fejlesztési megoldást, amelyek konkrét segítséget adnak a munkákban vagy a mindennapokban. „Hogy ne túléljünk, hanem éljünk a változásban.” Kedvenc részem a munkavállalói élményről szól. A témáról Szabó Veronika beszélget, akit egyébként is szívesen hallgatok, mivel… ?

3. Epic Stories

A ShiwaForce beszélgetéseket egyszerűen imádom hallgatni: a témák, a dinamika és a tanulásiélmény számomra itt nagyon együtt van. Külön említeném, azokat a blokkokat, amivel megszakad (ez egyáltalán nem zavaró) a beszélgetés és az adott fogalom definícióját hallhatjuk emészthető módon. „Ebédelj a magyar piac legkiemelkedőbb szakembereivel és hallgasd meg történeteiket! Töltsd ki az unalmas hazautat a piac szakértőivel és tanulságos történeteikkel! Tudatos és bátor üzleti döntéshozók podcastje – Történetek, amikből tanulhatsz, inspirálnak, vagy egyszerűen csak szórakoztatóak.” Ez így van ?

4. Brain Bar – Könyvpárbaj

A „Könyvpárbaj”, a Brain Bar könyves podcastje. Ildi és Marci olyan könyveket ajánlanak egymásnak és nekünk, amik megváltoztatták a világról alkotott képüket, és amiket a másik nélkül talán sosem olvastak volna el – nagyon izgalmas, érdekes könyvek és témák hallhatóak a podcastokban. Gyors meg is számoltam, hat olyan könyv gazdagította a polcom, amihez az inspiráció innen jött. Kedvencem Robert Macfarlanetől a Lennvilág című könyv és az ehhez kapcsolódó beszélgetés! Nagyon ajánlom és várom a folytatást.

….és végül a + 1, ami több szempontból kakukktojás

+1 Szabó Péter


Szabó Péter egy igazi megosztó személyiség. A motivációs tréneri munkája miatt sokan el, illetve megítélik. Puzsér Róbert egyenesen így fogalmaz: „Szabó Péter, a hazai trénerek hitvány mezőnyének legelvetemültebb alakja…hétpróbás gazember” Nem értek ezzel az állítással egyet. Péter munkásságát felületesen követtem, úgy voltam vele, ha nem is használ ezzel senkinek, de legalább ártani sem árt. Egy éve kaptam el véletlenül egy beszélgetést a csatornáján, ahol Kowával beszélgetett… óriási hatást váltott ki bennem. Majd jött Balogh Levente, Kulcsár Tibor és sorolhatnám….Neki köszönhetem Daubner Bélát és a tanításait, vagy Gáti Bencét, aki miatt elkezdtem az Integrállal foglalkozni. Arra jöttem rá, hogy egyáltalán nem Péter itt a lényeg, hanem az az élmény és tudás, ami rajta keresztül, a beszélgetőtársak által életre kell….Szabó Péterre én úgy gondolok, hogy egy hiteles ember. Miért? Rendkívül megfejlődte önmagát.. ezekben az interjúkban tud a háttérben maradni…majdnem szerényen, de mindenképp egészséges alázattal fordul a témák és a partnerek felé. Kakukktojás számomra a múltja miatt, de ahol most van és ahová tart az példás. Minden egyes beszélgetést meghallgatok és várok, mert nagy tanulási és fejlődési potenciált jelent számomra – teremtsd újra önmagad. Teremtsd újra a vállalkozásod. Mit tehetünk önmagunkért? Mit tehetünk másokért? A kiút befelé vezet. Kérdések és válaszok magunkról, magunknak.

Te kit és mit hallgatsz? Kedvenc csatornád, kedvenc témád? Írd meg kommentben! Jó olvasást és hallgatást!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük