Könyvek a polcomon, negyedik rész: Háy János – A cégvezető

A heti egy könyv elolvasása kihívásról itt írtam előzőleg és egy barátom kérdezte, hogy az életvitelem mellett, hogyan is fér ez bele? Az egyik trükköm az, hogy reggelente szigorú menetrend szerint, korán kelek és a napi rutin része, hogy legalább egy órát nyugodt körülmények közt olvasok. Tehát ez eddig működött, de van még néhány trükk, de erről legközelebb…

Ma egy olyan lenyűgöző könyvet szeretnék ajánlani neked, ami az emberi kapcsolatok és a vezetés művészetének a mélyére ás. A könyv címe: “Háy János A cégvezető” Maga a mű nem egy hagyományos üzleti könyv, hanem egy szórakoztató és humoros stílusban megírt történet, ami ennek ellenére mégis keményen és kíméletlenlenül mutatja be a főhős mindennapjait.

Háy János életrajza KLIKK

Háy János

A regény központi figurája szépen gyarapítja vagyonát a rendszerváltás óta, aztán egyszer csak megunja a feleségét, akivel együtt épített fel mindent, és újrakezdi az életét.

Új élet, új feleség…gyarapodó vagyon és természetesen egy jól prosperáló cég. A barátok és üzleti partnerek irigykedve tekintenek rá, hiszen sikeres és boldog ember. Boldog? Éppen csak a gyerekei hidegültek el az apjuktól, aki ahogy öregszik keserű nosztalgiával gondol vissza az előző életére, a nyaralásokra a családdal, finom ebédekre a meghitt pillanatokra.

A regény főszereplője már mindenhez érzelmek nélkül viszonyul, csak méretekben tud gondolkodni, az egyensúly felborult, az emberek mindent tárgyiasítanak maguk körül, a saját életüket is. Pontosan így közelíti egymás felé elhidegült társadalmunk tagjait. 

A könyvben a főhős tetteit és életét egy mindent tudó narrátoron keresztül ismerjük meg, aki megszólítja a könyv végéig névtelen cégvezetőt. Ettől egy kicsit mi is, az olvasók, megszólítva érezhetjük magukat. Sokszor tudtam azonosulni a cégvezetővel és mélyen elgondolkodtam azon, hogy mi is számomra például a siker? Mit teszek a cégem és a munkám érdekében? Hol van ebben benne a családom? Hol vannak az életemben a gyerekeim? Hol vagyok én, mi az én életregényem, ami éppen most is íródik?

Kíméletlen, kegyetlen és a nyers valóság – ennyi negatívum ellenére hogyan lehet mégis rendkívül élvezetes olvasmány Háy János regénye?

Talán mert szeretetteljes stílusban van megírva és a humor, a keserédes irónia végig jelen van. Erre mondom én, hogy letehetetlen olvasmány (itt olvashatsz bele a regénybe)

A cégvezető azt tanítja talán nekünk, hogy az elembertelenedett és fizikai, anyagi síkon értelmezett világunkat csak a szellemi értékek fontosságának fókuszba helyezésével lehet gyógyítani.

Az egyik legfontosabb üzenete számomra a könyvnek, hogy az emberi kapcsolatok kulcsfontosságúak a sikeres cégvezetésben. Meg kell találni a valódi egyensúlyt a családi élet és munkában töltött élet közt, hiszen mindkettő fontos számomra. Az egyik nincs a másik nélkül. Háy János műve rávilágít arra, hogy az emberek közötti kommunikáció, az empátia, az érzelmi intelligencia és az emberi kapcsolatok építése nem csak a magánéletben, hanem az üzleti életben is meghatározó szerepet játszanak.

Nagyon tanulságos írásról van tehát szó és a fő kérdés számomra az, hogy akik a cégvezetőhöz hasonló cipőben járnak, képesek, de főleg hajlandóak lesznek-e magukra vagy közeli környezetükre ráismerni? Azt gondolom, hogy a regény segít ebben a felismerésben: ez az élet nem feltétlenül valódi, és addig változtassunk, amíg lehet, mert különben marad a kiégés a magány.

A műből készült színdarab is, amely egy monodráma keretében dolgozza fel a regényt.

Sághy Tamás a sivár díszletben, az üres színpadon játszik, sztorizgat másfél órán keresztül, önnön fontosságát, pótolhatatlanságát, tehetségét bizonygató cégvezetőként. Már ez önmagában nagy teljesítmény.

Az előadást legközelebb május végén van lehetőség megtekinteni a székesfehérvári Vörösmarty színházban

Előző könyvek:

Első

Második

Harmadik

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük