Könyvek a polcomon, ötödik rész: Greg Mckeown – Lényeglátás

Reggelente, korai ébredés után mindig örömmel vettem a kezembe Greg McKeown – Lényeglátás – Kevesebbet, de jobbat című művét. A technikám az, hogy mivel én nem szeretek a könyvekbe beleírni, erre rendszeresített jegyzetlapokat helyezek el az oldalak közt és a fontosabb gondolatokat ide rögzítem. Sokat írtam, mivel sok a jó gondolat és a könyv hasznossága miatt egyértelműen ajánlott és érdemes olvasmány.

Számos könyv, módszer és önfejlesztő videó írja le, mondja el, hogy mindig a fontos dolgokra koncentráljunk. Ez a könyv is csak egy újabb lökést ad ennek a megértéséhez. Lényeglátás. Az író a saját történetein keresztül mutatja be, hogy mennyit lendített az életén, hogy valóban azokra a dolgokra kezdett fókuszálni, ami fontos volt a mindennapokban.

A könyv mottója, hogy kevesebbet tegyünk, de azt jobban. A kevesebb több. Nem azt állítja, hogy dolgozzunk kevesebbet, sokkal inkább azt, hogy alaposan válasszuk meg, hogy a véges időnket mire fordítjuk. Nem feltétlenül csak a munkáról, hanem magánéletről is részletesen beszél nekünk olvasóknak. Ez kifejezetten tetszett a könyvben, hogy egyben kezeli a munkát és a magánéletet, nem választja külön az egyébként az életet teljesen átitató területeket. Megmutatja, hogy hogyan hat egyik terület a másikra akkor, ha szét vagyunk szabdalva.

A lényeglátás könyv segít, hogy valóban azokkal a dolgokkal foglalkozzunk melyek előre visznek és építenek bennünket. Megtanítja, hogyan rendszerezzük a feladatainkat, és hogyan zárjuk ki az életünk azon részeit, melyek nem vezetnek eredményhez. Greg Mckeown könyve segít nekünk a prioritások meghatározásában. A könyv elolvasása után képesek leszünk lefaragni az időpocsékoló dolgainkból, felismerhetjük hibáinkat és megtanulhatjuk hatékonyan rendezni életünket.

Nem állítom, hogy miután elolvastam ezt a könyvet megváltozott az életem, de mindenképp hasznos olvasmány volt. Megerősíti azokat az alapelveket, és értékeket, amikben hiszek és számtalan új és hasznos ötletet generált bennem.

Összességében a “Lényeglátás” egy nagyszerű útmutató a hatékony és boldog életre. A könyv átfogó, gyakorlatias és könnyen követhető útmutatást ad arra, hogy hogyan éljünk fókuszáltabb és eredményesebb életet. A könyv a mai világban különösen fontos, ahol a médiákból jövő „zaj”, a rengeteg információ zuhatag és a túlzott bizonytalanság, kiszámíthatatlanság elterelik figyelmünket az igazán fontos dolgokról.

Egy dolgot nagyon magammal vittem, az pedig az alvásidő és a minőségi alvás jelentőségéről szóló rész. A hétköznapokban, ahogy az elején írtam is, nagyon korán, hajnal négykor kelek ki az ágyból és ezt jó ötletnek tartottam, mivel ez a tiszta „én időm”. Kávé, olvasás és egy kis reggeli torna. Most viszont a kevés alvás és a könyvben leírt következmények miatt ez már nembiztos, hogy annyira jó ötlet. Be is szereztem egy olvasmányt – A jó alvás titka – melyről hamarosan be is fogok számolni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük