Könyvek a polcomon első rész

A szokások és a szokások megváltoztatása az utóbbi évek kedvenc témája lett számomra…túlzás nélkül állítom, hogy szakértője nem is, de állandó kutatója lettem a szokások megváltoztatásában rejlő lehetőségeknek. Általában valamilyen rossz beidegződésen vagy viselkedési mintán szeretnénk változtatni… én most egy pozitív szokás (ismételt) elindításán kezdtem dolgozni. Rendszeres olvasás. (nem a tv műsorok, magazinok böngészésére gondoltam és nem is az on-line felületek előtti görnyedésre) Fiatal koromban a könyvek bűvöletében éltem és mindig elszomorít, hogy ez a jó szokás különböző okokból, évi négy/öt könyvre redukálódott.

Jóllehet bajban lennénk, ha meg kellene fogalmaznunk, hogy minek alapján állapítjuk meg, hogy a rengeteg könyv közül melyik a szemét és melyik az igazi érték. Mégis, ha ott van a szemünk előtt, rögtön észrevesszük. (Barabási Albert-László)

A világ egyik leggazdagabb embere, Bill Gates évente átlagosan 50 könyvet szokott elolvasni, tehát körülbelül heti 1 könyvet!

Elmondása szerint az olvasás az a tevékenység, amely folyamatosan naprakészen tartja az ismereteit, és amely folyamatos inspirációt biztosít számára. Továbbá az olvasással teszteli le, hogy mennyire jó is a megértése. Számára az olvasás mindig is az új nézőpontok felfedezésének a lehetőségét jelentette.

Megpróbálom Bill Gates példáját követni és heti egy könyv számomra is a cél. Az eléréséhez számos egyéb szokásomon is változtatni kell, hiszen család, munka és egyéb kihívások mellett ez szinte lehetetlen. Lehetetlen?

Íme a május hónapra előirányzott könyvcsomag:

Itt pedig Bill Gates blogja, ahol az elolvasott könyveket ajánlja is…legutóbb pont a felesége könyve volt a téma.

https://www.gatesnotes.com/Books/The-Moment-of-Lift

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük