Mit ér a tudás, ha magyar? Nyolcadik rész: Mickey Hargitay

Ki az a budapesti srác, aki ácsként kezdett dolgozni, majd Amerikában vízvezetékszerelőként folytatta… még életében készült róla egy tévéfilm, amiben ezt a magyar férfit Arnold Schwarzenegger játszotta el. Ki volt Hargitay Miklós? Férfiideál, filmsztár? Testépítő? Vagy egyszerűen „csak” Jayne Mansfield férje… Hogyan lesz egy ácsból Mr. Universe, Mr. America és Mr. Olimpia bajnok? Ki volt Mickey Hargitay?

“…olyan bevándorló példakép, aki álmai megvalósítására jött Amerikába”

Mickey Hargitay-ról, az első magyar testépítő világbajnokról nyilatkozta Arnold Schwarzenegger

Hargitay Miklós már gyerekként nagyon sokat sportolt testvéreivel, apjuk rendkívül komolyan vette a testmozgást: versenyszerűen gyorskorcsolyázott, focizott a Fradiban, valamint fivéreivel Fényes György cirkuszának akrobatájaként keresett pénzt.

Közben az izmai fejlesztése mellett az elméje pallérozására sem sajnálta az időt, a műegyetem építészkarán tanult tovább, majd a második világháború után elhagyta Magyarországot.

(sokan szkeptikusak Hargitay végzettségét illetően, szerintük simán csak a katonai behívója miatt lépett le az országból)

Egyesült Államokban, Brooklynban ért partot, tíz dollárral a zsebében és egy gyümölcspiacon kezdett dolgozni napi két dollárért… alkalmi munkákat vállalt, vízvezeték-szerelőként és asztalosként dolgozott többek közt.

Élete fordulópontja akkor volt, amikor Steve Reeves amerikai színész hatására ráfeküdt a testépítésre, de annyira, hogy néhány évvel később, 1955-ben őt tüntették ki a Mr. Universe címmel Londonban!

(Tíz évvel később pedig, alig több mint húszévesen az osztrák titán Arnold Schwarzenegger lett a cím birtokosa.)

Hargitaynak nem csak a karrierjével volt szerencséje – amit persze kemény munkának köszönhet –, hanem a nők terén is. Hollywood egyik leghíresebb szexikonját, Jayne Mansfieldet vette feleségül.

A legenda szerint a csak „második Marilyn Monroe-ként” emlegetett színésznő egy New York-i bárban szúrta ki magának az épp egy revüműsorban fellépő izmos magyart.

Azt mondta a pincérnek, egy steaket szeretne, és azt a magas férfit a színpadon.

Mansfieldet 1958. január 1-jén vette el. Három gyermekük született: Miklós, Zoltán és Mariska Magdolna Hargitay, aki szintén színésznő lett. Mindhárom gyermek megtanult magyarul is beszélni.

 

Mickey pedig tényleg csodálatos, odaadó, remek férj, de magyar!

Jayne Mansfield

Igazi, folyton egymás száján csüngő álompár voltak, akikről előszeretettel cikkeztek a bulvárlapok. Bár a dús keblű szőkeségben sokan csak az egyszerű nőcskét látták, Mansfield valójában kivételesen intelligens volt: IQ-ja állítólag a zseniékkel vetekedett, öt nyelven beszélt, és hegedült.

Ő volt egyébként az első mainstream amerikai színésznő, akit először láthattak meztelenül a moziba járók hangosfilmben. Ez az 1963-as Promises! Promises! volt, amiben Hargitay is játszott.

Ahhoz képest, hogy a kigyúrt magyarnak annyi köze volt a színészkedéshez, mint egy taxisofőrnek – ő maga fogalmazott így –, számos filmben kapott szerepet: leginkább kigyúrt jóképű férfiakat alakított: hol gladiátor, hol cowboy…de alakított szadista őrültet is egy horrorfilmben.

Hargitay élete során viszonylag gyakran hazajárt Magyarországra. Legelőször 1961-ben látogatott haza és érkezésekor a repülőtérről a városba vezető utat lezárták, a belügyminiszter pedig saját szolgálati Volgájával biztosította a kényelmüket. Magyarországi tartózkodásairól azt mondta:

„Ha itthon vagyok, Budapesten, ahol születtem, akkor sem keresem fel a régi kőbányai játszótereket vagy a házat, ahol laktam. Azt úgysem találom már meg, amit otthagytam. Visszafelé nem szeretek menni, csak előre… Emlékeimben azonban ma is elevenen él, hogy a Szabadság tér környékén volt egy korcsolyapálya, ahová én gyakran kijártam. Nemcsak azért, mert imádtam ezt a sportot, és kitartóan készültem a ’48-as olimpiára, hanem azért is, mert csak itt tudtam zuhanyozni, otthon ugyanis hideg víz folyt a csapból.”

Magyar identitását sosem adta fel, sőt büszke volt rá, gyermekei magyar neveket kaptak és megtanultak magyarul. Az Amerikai-Magyar Alapítvány 2005-ös díjátadó gáláján beszélve szüleire emlékezett, akik hazaszeretetre tanították, és kérték, hogy „esti imádba ne feledd el belefoglalni édes hazád nevét!”

2006-ban hunyt el, 80 évesen.