Safety történelem – harmadik rész: 40 éves a LOTO eljárás

Mi az a LOTO? Hogyan működik a Lockout/Tagout rendszer? A LOTO nem szerencsejáték!

A Lockout / Tagout olyan tervezett biztonsági eljárás, amelynek célja az ipari gépek és berendezések energiaellátásának lekapcsolása, szakaszolása a karbantartási és javítási munkák végzésének idejére. Az eljárás megelőzi a gépek berendezések váratlan elindítását, megelőzi a tárolt anyagok vagy energia váratlan felszabadulását, illetve megvédi a dolgozókat az elektromosság veszélyei ellen.

A rendszert Amerikában alakították ki a 70-es évek végén, és először az OSHA fektette le a szabályrendszerét 1982-ben. A program neve Veszélyes Energia Szabályozás (The Control of Hazardous Energy) volt, amit sajnos csak évekkel később, 1989-ben léptettek hatályba, miután a sérülések, halálozások száma drámaian megnőtt.

A Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Hivatala ( OSHA – Occupational Safety and Health Administration) egy ügynökség az USA-ban. Az ügynökséget a kongresszus hozta létre a munkahelyi biztonsági és egészségvédelmi törvény alapján, amelyet Richard M. Nixon elnök 1970. december 29-én írt alá.

Az OSHA küldetése: “Biztosítani a biztonságos és egészséges munkakörülményeket a dolgozó férfiak és nők számára a normák érvényesítésével, valamint képzéssel, tájékoztatással, oktatással és segítségnyújtással .”

Az eljárás elnevezése nem egységes.

LOTO = Lock (zárd) Out (ki) Test (teszteld) Out (le)

LOTO = Lock (zárd) Out (ki) Tag (címkézd) Out (ki)

LOTOTO = Lock (zárd) Out (ki) Tag (címkézd) Out (ki) Try (próbáld) Out (ki)

Elnevezés szintjén talán a LOTOTO a leghelyesebb, hiszen a lezáráson és címkézésen túl a tesztelésen van a hangsúly!

A 80-as években (és sajnos jellemzően napjainkban is így van) a legtöbb gépet nem úgy tervezték és alakították ki, hogy minden energiaforrás zárható legyen vagy legalább valamilyen segédeszközzel lakatolható legyen. A kezdeti időkben a címkézési rendszer, amely csak korlátozott védelmet biztosít, volt az egyetlen megoldás.

Az első kizárási eljárások egyszerű szöveges utasítások voltak. Általánosak, a munkavállalók számára korlátozott információkkal szolgált arról, hogyan kell a készüléket megfelelően leállítani, elzárni és tesztelni.

Mivel a LOTO eljárás egyre gyakoribbá vált, és mivel a munkaadók látták az energia-ellenőrzési program előnyeit, az eljárások fokozatosan javultak. A gép specifikus eljárást részletes leállási lépésekkel és a kizárás hatékonyságának ellenőrzésével végezték el.

A technológia előrehaladtával az eljárások egyre gyorsabbak és kiforrottabbak lettek. Megjelentek a gyártók, akik speciális eszközökkel biztosították a rendszer megfelelő működését.

Előre tekintve, a Lockout / Tagout programok egyre inkább magukban foglalják a technológiát. Hamarosan az alkalmazottak képesek lesznek okostelefonjukat használni a vállalati adatbázishoz kapcsolódáshoz, kiválasztani egy eljárást, és másoknak is megmutatni, hogyan végezhető el egy biztonságos lezárás.

Már most is léteznek olyan programok, amelyek lehetővé teszik a munkáltatók számára, hogy valós időben nyomon követhessék a LOTO eljárás alkalmazását. A vezetők láthatják, hogy mely alkalmazottak végzik el a kizárást, melyik gépet javítják, mennyi ideig dolgoznak, és mennyi az állásidő. 

A következő részben a Lockout / Tagout eljárás konkrét lépéseit fogom bemutatni.