Mit ér a tudás, ha magyar? Hetedik rész: Vásárhelyi Győző

„A hagyománytalan nemzet tettek nélkül nem plántálhatja által emlékezetét unokáira.” Kölcsey Ferenc

Ki volt Vásárhelyi Győző? Ki volt az az ember, aki egy pécsi gyógyszergyárban, majd egy csapágygyárban kezdte karrierjét? Hogyan járult hozzá egy művészeti irányzat létrehozásához, amely később az op-art nevet kapta? Hogyan járta meg több, mint száz alkotása a világűrt? Ki volt az az ember, aki művészetének elismeréseként megkapta a legismertebb francia kitüntetést, a Becsületrend tiszti fokozatát? Ki volt Vásárhelyi Győző, ismertebb nevén Victor Vasarely?

Victor Vasarely (született Vásárhelyi Győző, Pécs, 1906. április 9. – Párizs, 1997. március 15.) magyar–francia festő, szobrász az op-art jelentős képviselője. Őt tekinthetjük az optikai festészet, vagy „op-art” legjelentősebb képviselőjének, mind életműve, mind számos elméleti munkája révén, amelyekben egyebek között a mozgást úgy jellemzi, mint „azt az erőszakot, amellyel a szerkezetek szemünk recehártyáján közvetlen ingert okoznak”. Wikipédia

Vasarely is azon híres magyar szülöttek képzeletbeli pantheonjának „lakója”, akiknek el kellett hagyniuk a hazájukat, hogy érvényesülni tudjanak. Franciaország volt az alkotói énjének a valódi otthona, itt alakult, itt teljesedett ki a művészete.

Vasarely a háború utáni időszak legsikeresebb és leghíresebb művészei közé tartozott. Művészettörténeti helyét tekintve az 1920-as és 1930-as évek geometrikus-absztrakt irányzataihoz, mindenekelőtt a Bauhaus és a konstruktivizmus művészetéhez kapcsolódott – az előzményekből azonban új nyelvet hozott létre, és új meghatározást adott a kép műfajának is. Munkáival, amelyek a szemnek szólnak, sőt gyakran ingerlik is, Vasarely döntő módon hozzájárult egy olyan művészeti irányzat létrehozásához, amely később az op-art nevet kapta.

(Zebra, mint visszatérő motívum)

Néhány érdekesség Vasarelyről:

 • Csiszár Győző néven anyakönyvezték, kétéves korában lett Vásárhelyi Győző
 • 37 éves korában kezdett festeni
 • 1930-ban Párizsba költözött. Házasságot köt Spinner Klárával; két fiuk születik
 • 1959-ben megkapta a francia állampolgárságot
 • Szülővárosa, Pécs díszpolgárrá választotta, ahol művei számára 1976-ban múzeumot alapított
 • 1982-ben mintegy 400 alkotását Magyarországnak ajándékozta
 • Szintén 1982-ben Jean-Loup Chrétien, az első francia űrhajós több, mint 150 Vasarely szerigráfiát vitt magával a Szaljut 7 űrállomásra
 • 1993-ban lemondott a Becsületrendről (Vasarely Alapítvány épületét 1995-ben adótartozások miatt bezárták.  Vasarely a francia államot is hibáztatta felelőtlensége miatt)
 • Több mint 150 önálló kiállítást tartott szerte a világon
 • Számos nemzetközi díjat nyert
 • Munkái jelenleg a Buffalo-i Art Gallery gyűjteményében, a Chicagói Művészeti Intézetben, a londoni Tate Gallery-ban és a velencei Peggy Guggenheim Gyűjteményben találhatók

Geometrikus kép a Déli Pályaudvar előtt (1986)

“Bármilyen elismerésben is volt részem,… mindig is úgy véltem, személyemben magyar embert tiszteltek meg, alkotóművészetem forrását minden bizonnyal ezek a gyökerek jelentik” – vallotta magyarságáról.

Vitathatatlan, hogy ő a legismertebb és legsikeresebb magyar képzőművész.

https://vasarely.hu/hun

https://www.youtube.com/watch?v=Yjlx9Iyl8i4