Safety fókusz a mindennapokban

„Minden baleset éppen eggyel több annál, mint ami szükséges…”

Az ősz beköszöntével a legtöbb ember igyekszik a természetben eltölteni a szabadidejét. Azt tapasztalom és látom, hogy a futópályák hirtelen megtelnek, a sportolási kedv is megnő, hiszen mindenki érzi, hogy most a legoptimálisabb az időjárás. A kerti gépeken is elvégezzük a karbantartást, hamarosan el kell ezeket az eszközöket tenni télre, Az utazási szokásainkat is megváltoztatjuk, hamarabb sötétedik, esernyőt is érdemes magunknál hordani, illetve hamarosan elő kell venni a téligumi szettünket. Tény, hogy a szokásainkon változtatnunk kell, tény azonban az is, hogy a nyár elmúltával a balesetek száma is drasztikusan megugrik. Elkezdődött az iskola, folyamatos dugók az utakon, mindenki feszültebb….stressz, fáradság és figyelmetlenebbek is vagyunk. Nő a kockázat. A balesetek előfordulása magasabb.

Mit gondoltok milyen tevékenységek, helyzetek közben vagyunk legjobban kitéve a baleseti kockázatnak?

A legtöbben ilyenkor a közlekedési balesetekre gondolnak, amit azért is hiszünk valós statisztikai adatnak, mert a média, a hírek is ezt erősítik bennünk nap, mint nap. Valójában azonban a legtöbb baleset az otthonunkban (azon belül is a konyhában) történik, teljesen hétköznapi cselekvések közben, mint pl. létráról vagy lépcsőről leesés, fürdőszobában elcsúszás stb..

Második helyen a statisztikában a munkahelyi balesetek állnak, majd ezt követi a közúti balesetek száma.

Sajnos Magyarországon az emberek értékrendjében a munkahelyi biztonság nem foglal el előkelő helyet. A bekövetkezett balesetek, szabálytalanságok sokrétűek, és általában a munkavállalók fegyelmezetlen magatartására vezethetők vissza, a statisztikák szerint is a balesetek több, mint 90%-át emberi hibák okozzák. Azt is figyelembe kell venni azonban, hogy nem minden vállalati kultúrában van kiemelt, vagy első helyen a munkavállalók védelme. Tehát, ha részletesebben elemezzük, látszik, hogy a legtöbb baleset 70%-ban rendszerhibára vezethetők vissza! Vagyis nem a dolgozók okozzák az eseményeket, hanem azokat a látens feltételeket aktiválják, melyek a rendszerben, folyamatokban, eljárásokban és elvárásokban rejlenek, és rejtett formában mindig a munkakörnyezetben vannak. Sajnos a mai magyar valóság az, hogy továbbra is figyelmen kívül hagyják a szabályokat a vállalkozások: a tavalyi munkavédelmi ellenőrzéseken alig volt olyan cég, amelynél ne találtak volna eltéréseket.

Számszerűsítve ez azt jelenti, hogy 15 459 munkáltatót ellenőrzött a hatóság, amelyek 79 százalékánál tapasztaltak munkavédelmi szabálytalanságot és kifejezetten rossz hír, hogy az érintettek közel harmadánál (közel 29 százalék) kifejezetten súlyos problémát találtak! (KSH 2017)

Íme, néhány tipikus probléma:

  • A magasban végzett munkáknál máig jellemző, hogy hiányzik a leesés elleni védelem, illetve ha van is, azt nem használják. A dúcolás is sokszor elmarad, akkor is, ha a közúti járműforgalom közvetlenül a munkagödör mellett halad. Ez azért probléma, mert ez jelentősen megnöveli a föld beomlásának veszélyét. Ezen felül változatlanul problémás a munkagödrök, munkaárkok elkerítésének hiánya – olvasható a jelentésben.
  • Állandó probléma, hogy olyanok használják a különböző gépeket, például az emelőgépeket, targoncákat, akiknek ehhez nincs engedélye. Mindehhez, ha hozzávesszük, hogy alig határolják le a veszélyes területeket, akkor már nem nehéz belátni, hogy milyen könnyen jöhet a baj.
  • Az árammal működő berendezéseknél sokszor “elfelejtik” a cégek a közvetett érintés elleni védelmet, de jellemzően nem végeznek orvosi alkalmassági vizsgálatot, akkor sem, amikor ez kötelező lenne. Mindemellett sokan dolgoznak úgy veszélyes anyagokkal, hogy nincs egyéni védőeszközük, nincsenek kiképezve a használatukra.

A felelős vállalkozásoknál az első helyen a munkatársaink és eszközeink védelme áll. Magas szintű rendszerekkel dolgoznak, a folyamatok jól szabályozottak és az eljárások is a munkavállalók biztonságát szolgálják!

A munkahelyi balesetek elkerülésében a munkáltató és a munkavállaló felelősége is egyforma. A sztenderdek kialakítása, eszközök biztosítása és a használata, illetve a munkatársak viselkedése, egymásra való odafigyelés mind-mind segít abban, hogy csökkenjen a kockázata egy nem várt esemény bekövetkezésének.

 

Vigyázzatok magatokra, vigyázzunk egymásra – SAFETY for us!