Mit ér a tudás, ha magyar? Hatodik rész: Téglás Zoltán

Várható olvasási idő négy perc.

„Egy veresi parasztgyerek vagyok, aki sok lehetőséget kapott az élettől, de keményen megdolgoztam mindenért, amim van, ennyi. „

Valóban igaz, hogy a nagy tudósaink, felfedezőink és művészeink, sportolóink titkos receptje az, hogy időben elhagyják Magyarországot? Tényleg pazarlóan bánunk egyik legértékesebb erőforrásunkkal, a tehetséggel, az emberi képességgel? Miközben büszkék vagyunk az olyan zseniális alkotókra, mint Kodály Zoltán, Liszt Ferenc vagy Bartók Béla, a csak kicsit sikeresekről elfeledkezünk?

Mit ér a tudás, ha magyar hatodik része: egy olyan embert mutatok be, aki nagyon is sikeres. Ő maga ugyan Amerikában született, de a szülei magyarok és jelenleg már Veresegyházon van az állandó bejelentett lakcíme: színész, harcos környezetvédő, nagy állatbarát és a jövőben kórházépítéseket tervez többek közt Magyarországon is. Zoli – Téglás Zoltán -a kaliforniai Ignite hardcore/punk rock- zenekar frontembere.

Téglás Zoltán magyar származású amerikai énekes, dalszerző és producer. Az Ignite együttes frontembere, emellett olyan együttesekkel is zenélt ideiglenesen, mint a The Misfits vagy a Motörhead. (Wikipédia)

Az Ignite zenekar régi nagy kedvencem az összes album ott van a polcomon vinylen, és amikor Magyarországon zenélnek igyekszem mindig az első sorokban “küzdeni” – hatalmas élmény. Téglás Zoli pedig egy két lábon járó országimázs központ, rendkívül büszke származására, amit a dalszövegek, a tetoválások, nyilatkozatok és a vele készült interjúk is tükröznek.

Magyarság

Édesapja a második világháború után, édesanyja a hatvanas években vándorólt ki Amerikába és már ott találkoztak, és Téglás Zoli már ott született 1969-ben. Rendkívül büszke a származására, az őseire és minden alkalmat megragad, hogy erről beszéljen, vagy éppen a színpadon énekeljen a témáról. Aktuális dolgok foglalkoztatják, igazi megmondóember: keményen elítéli a kommunizmust és a nácizmust, de nem aktuálpolitikáról, hanem az összefogásról és a szeretetről beszél, énekel. Számos dalt és verset pl. Petőfit, népzenét, cigányzenét dolgozott fel, vagy a saját szerzeményét adja magyarul elő, mint pl a Falu, Elindúltam szép hazámból, Kocsmárosné. A Csitári hegyek alatt refrénjét még a japánok, Japánban is magyarul éneklik: „Éljen a magyar szabadság, éljen a haza!”

A testén viselt tetoválások is tele vannak magyar utalásokkal. A bal karján Dugovics Titusz-t viseli, a jobbon pedig egy lyukas magyar zászló van varrva. A hátán magyar címer, és a Hunyadi család több jelképét is a testén viseli.

„Minden koncerttel szeretnék hozni a magyaroknak egy kis energiát és egy kis büszkeséget, de nem politikai értelemben, jobb- vagy baloldalról. Szeretjük, vagy sem, mind egy kis országból származunk, magyarok a gyökereink, legyünk büszkék az őseinkre”

Színészet

Egyre többet kacérkodik a zene mellett a filmekkel… anno egy komoly hátsérülést szerzett kaszkadőrként egy Jackie Chan filmben, ami egy időre eltávolította a filmezéstől. Az elmúlt időben két amerikai filmben is láthattuk, az egyik a Marsi Ridley Scott-tal, és a Spectral, amiben egy tankparancsnokot alakít. Mindkettőt itt forgatták Budapesten. Az Argo 2-ben egy bérgyilkost alakít, de nem sokáig élvezhetjük a játékát…az első tízpercben elveszíti a fejét.

Veresegyház

A (családi) házunk több mint 200 éves, a benne levő padló van olyan öreg, mint az amerikai állam.

Zoltán családjáé volt Veresegyházon a tó, az epres, a fatelep és egy kis kocsma is a tágabb család tulajdona volt. Az énekes nem is titkolja, hogy gazdag volt a családja és ezer szállal kötődik a “faluhoz”.

A nagymamája háza az elmúlt években visszakerült a tulajdonába és jelenleg itt veszi fel a legújabb szóló albumát.

A családi háznál mindig van munka, ha kell a tetőt cseréli, saját terménnyel már a helyi piacon is megfordult, megtanult kaszálni és a helyi ügyekért is igyekszik kiállni…

Az egyik nagy álma, hogy csináljon egy saját pálinkafőzdét, ugyanis ezt egy gyönyörű  munkának tartja. Baráti segítséggel már készített tizenkét liter saját meggypálinkát, amiből a stúdióban mindig ott egy üveggel Téglás Zoli’s Pálinka felirattal…

Környezetvédelem

„Talán jobb lenne, ha az egész világ lelassulna picit és egy kicsit visszalépnénk, észszerűbben élnénk. Ebben az új kultúrában csak a pénz, a mutatás, a fucking Iphone számít, és elfelejtjük, mi a fontos; természet, család, egészség – nem?”

Zoli egyik első tetoválása volt a Earth First mozgalom jelképe, a keresztbe rakott kőbalta és franciakulcs. A mozgalom igen radikális eszközökkel, például a munkagépek tönkretételével küzdött az illegális fakitermelés ellen. Zoli éjszakánként testvérével rendre elrontották az erdőt irtó gépeket, homokot szórva az alkatrészeik közé, míg végül elkapták és börtönbe csukták őket. “Akkor azért eléggé be voltunk szarva.”

Még mindig aktív több környezetvédő csoportban, mint pl a Sea Shepherdben és a Pelican Rescue Teamben is. Utóbbit a testvérével közösen alapították, és pelikánokat ment.

Emelett Veresegyházon is felemelte a szavát három természetes tó védelmében, amibe szennyvizet engednek és szemetet égetnek a környéken. Védelmébe vette a százéves fákat, időt pénzt nem sajnálva, hogy megakadályozza a kitermelést… sajnos ez nem mindig sikerül 100%-ban, a magyar viszonyok ennél jóval “bonyolultabbak”

White Rabbit Partners

Zolinak nagyon fontos a társadalmi szerepvállalás és barátjával Andrew Spanswickkal, aki a „White Rabbit Partners” vezérigazgatója egy média irodát nyitottak Budapesten. A White Rabbit Partnersnek három fő tevékenysége van. Egyrészt kórházakat, pszichiátriákat, másrészt drog- és alkoholelvonókat nyitnak Amerikában. Magyarországra pedig a harmadik pillérrel érkeztek: a filmgyártásban, a finanszírozásban, és a tanácsadásban közreműködő produkciós központot hoztak létre. Ezen túlmenően a tervekben szerepel még egy amerikai mintára épülő kórház létrehozása is, amely nagyrészt az egészséges életmóddal és a különböző függőségek, illetve mentális zavarok gyógyításával foglalkozik.

Ignite

Téglás Zoli nem egy hagyományos értelemben vett rockénekes, távol áll tőle minden sztárallűr, vegán életmódot folytat, nem iszik-drogozik, viszont nagyon határozott, mély gondolatai vannak a világról és benne saját magáról. Saját elmondása alapján a Kiss zenekar miatt zenél, 10 éves volt, amikor a születésnapjára megkapta az Alive II. lemezt és ennek hatására döntött úgy, hogy igen: ezt akarom. (Gene Simons, a Kiss basszusgitárosa szintén magyarszármazású előadó) Téglás Zoliról nyugodtan kijelenthetjük, hogy az egyetlen olyan magyar zenész, akit a világon mindenütt elismernek: a kaliforniai Ignite punkrock-zenekar énekeseként és a Pennywise, illetve sok más együttes beugró frontembereként bejárta az egész világot, de együtt játszott a Guns N’ Roses kétharmadával is. Jelen pillanatban pedig magyar zenészekkel dolgozik a veresi családiházban, itt veszik fel az új Zoli Band albumot, ami saját projekt és a tervek szerint koncertkörúton is bemutatásra fog kerülni.

Számomra a legfontosabb dolgok közé tartozik, hogy ha az Ignite turnézni megy, legyen magyarországi állomás is. Minél több számot szeretnék magyarul énekelni, mert büszke vagyok a származásomra”

Falu: