Safety történelem második rész – 80 éves lesz a fényvisszaverő tábla

„A tudomány…csak tudomány. Amíg fel nem használjuk, hogy jobbá tegye világunkat” (3M Hungary)

A 3M-nél komolyan veszik a fenti idézetet, hiszen számos innováció és egyedi megoldás köthető a munkatársaik nevéhez, amivel megkönnyítik nekünk, hétköznapi embereknek az életet. A több, mint száz éves cég saját bevallása szerint is szerényen indult, de szorgalommal és az újszerű helyzetekre nyitottan az üzletáguk egyik éllovasává váltak.

Ma már közlekedés közben teljesen természetes számunkra, hogy pl éjszaka az útburkolati jelek és útjelző és információs táblák is jól láthatóak, hiszen visszaverik a fényt…de ez nem volt mindig így.

A Ford T-modell elterjedésével amerikai útjai túlterhelté váltak és minden naposak lettek a közúti balesetek. Az autók és a közlekedésbiztonság fejlesztésével közvetlenül a második világháború előtt kezdtek el komolyabban foglalkozni a szakemberek. Egyik fő változás az útjelző és figyelmeztető táblák megjelenése volt. A figyelmeztető táblák éjszakai láthatóságán a 3M konszern szakemberei kezdtek el dolgozni: a cél az volt, hogy sötétben, kis fény hatására is könnyen érzékelhetőek legyenek ezek a figyelmeztető jelzések.

3M munkatársak fényvisszaverő bevonatú táblákkal a hatvanas években

Tehát nyolcvan évvel ezelőtt megjelentek az első fényvisszaverő táblák, majd pár év múlva megjelentek a fényvisszavető útburkolati jelzések is.

Gondoljunk bele, hogy mekkora áttörés volt ez a fejlesztés a negyvenes években, illetve mekkora utat járt be azóta a technológia az életünk több területére beszivárogva.

Az ötvenes években jelentek meg Amerikában az első fényvisszavető rendszámtáblák (Magyarországon 1991-től), szintén a 3M fejlesztéseként

„A 3M-nél minden nap felfedezünk, összekapcsolunk és feltalálunk.”

Egyet lehet érteni ezzel a kijelentéssel is hiszen a közlekedésbiztonsági fejlesztések napjainkban sem álltak le:

  • Ma már olyan útjelző táblák teszik biztonságossá a közlekedésünket, amelyek háromszor annyi fényt vetnek vissza, mint a korábbiak
  • A „full cube” technológia szintén az elmúlt évtizedekben jelent meg: az addig használt prizmás technológiánál kétszer hatékonyabb fényvisszavetés érhető el
  • Legújabb fejlesztés a tartósan fluoreszkáló figyelmeztető táblák és útburkolati jelek

A több, mint 80 éves fényvisszaverő táblának és a többi fejlesztés tömeges, globális elterjedésének köszönhetően, számottevően csökkentek a közúti balesetek száma, amiben a 3M teljesítménye vitathatatlan.

Használjuk ezeket az eszközöket a mindennapi biztonságos közlekedésért. Safety first!