Mit ér a tudás, ha magyar? Ötödik rész: Sauska Krisztián

Mi a közös nevezője a Boeingnek, a NASA-nak, az amerikai hadseregnek, illetve két magyarországi borászatnak? Mit ér a magyar tudás itthon és külföldön?

Galamb József és Pulitzer József Makóról vándorólt ki Amerikába, Houdini Budapestről… Illy Ferenc pedig Temesvárról utazott Olaszországba, hogy megcsinálja a világ legjobb kávéját. Magyarországról kivándorló tudósok, tervezők, művészek és innovátorok névsora rendkívül hosszú és impozáns, egyszer talán érdemes lenne a kivándorlás és külföldi érvényesülés okairól is egy beszélgetést indítani.

Mai alkalommal egy olyan embert szeretnék bemutatni az olvasónak, aki szintén Amerikába származott el hazánkból, ott ért el sikereket és jelenleg is aktívan tevékenykedik.  Fontos kiemelni, hogy rendszeresen hazalátogat és visszahozott nekünk is valamit. Legalább is az olyan borkedvelő embereknek, mint amilyennek magamat is vallom.

Sauska Krisztiánról van szó, aki a 2000-es évek eleje óta alapítója és tulajdonosa a villányi és tokaji dűlőkkel rendelkező Sauska Pincészetnek.

Sauska Krisztián Sombereken született és a budapesti Piarista Gimnáziumban érettségizett. Kosárlabda utánpótlás válogatott volt, mielőtt az Egyesült Államokba disszidált 1968-ban. (wikipédia)

A történet 1969-ben kezdődött, ekkor indult útnak az akkor 21 éves fiatalember: egy fillér nélkül, egyszerű körülmények közt, vonattal és stoppal Triesztbe. Volt egy nehéz félév egy Nápoly melletti menekülttáborban, ahonnan a katolikus segélyszolgálatnak köszönhetően tudott tovább utazni. Innen már Amerika a célállomás, ahonnan csak a szerencséjén múlt, hogy nem sorozták be katonának Vietnámi úticéllal…

A regénybe illő életút fő állomásai:

 • A karrierjét szemetesként kezdte egy fémmegmunkáló üzemben
 • Munka mellett esti egyetemre járt és angolul tanult
 • Új munkahelye egy fénycsöveket gyártó cég volt, ahol betanított munkás lett.
 • Szorgalmas volt, kiválóan dolgozott és új ötletekkel fejlesztésekkel állt elő
 • A tulajdonos felfigyelt rá és finanszírozta az egyetemi költségeit (egy feltétel volt: a folyamatos jeles bizonyítvány)
 • Hamarosan Ő lett a cég második embere
 • 1983-ban önálló céget alapított, egyedi fénycsőgyártásba fogott.
 • Mai napig több területen piacvezető a vállalkozása
 • Ő és munkatársai nevéhez számos világszabadalom fűződik
 • A lámpái megtalálhatóak NASA űrrepülőin is többek közt
 • A Boeing és az amerikai hadsereg is a partnerük

Sauska Krisztián háromgyermekes családapa, szenvedélyes műgyűjtő és hobbiszakács, komoly küzdőszellemmel megáldott teniszpartner, ráadásul sikeres üzletember, aki két magyar borvidéken is jelen van.

Az amerikai siker és a számtalan innováció mellett azonban az igazi szerelem a bor. Sauska Krisztián a villányi térségben nőtt fel. Nagyapja is borász volt. Ő pedig Magyarországra visszatérve folytatta a nagyapai hagyaték gondozását. Előbb Tokajban, majd Villányban vásárolt termőföldet és kezdte meg letenni alapjait, az azóta már méltán népszerű borászatoknak. Önmagát nem tartja borásznak és a háttérben megmaradt, mint alapító, aki a nevét adja a családi pincészeteknek.

Mint, minden vállalkozásnál itt is előfordulnak problémák, amit adott esetben a média is felkap… nem tisztem és nem is akarom ezt elemezni, akit érdekel a téma utána tud olvasni.

Tény, hogy Magyarországon nagyon népszerűek a pince borai és nemzetközi sikereket is feltudnak mutatni: többek közt a londoni Decanter World Wine Awardson 2013-ban például 32 kategóriában versenyeztek borok és a 15 fontnál drágább, legjobb bordeaux-i házasítás kategóriában győztek, olyan borvidékek nedűit előzve meg, mint Bordeaux, Toszkána, a kaliforniai Napa-völgy vagy Chile lankái.

Sok aktív évet és jó évjáratokat kívánok a jövőben… és mielőtt elmegyek kibontani egy palack kékfrankost, Sauska Úr hitvallásával búcsúzom:

 „Tanulni, amíg lehet, és élvezni az életet, ahogyan megadatott.”

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük