Könyvek a polcomon nyolcadik rész: Michael J. Mosley – A jó alvás titka

Adam Grant: Lényeglátás c könyve olvasása közben (erről itt írtam) határoztam el, hogy a minőségi alvás témájában részletesebben is fogok olvasni, mivel az alvásnak kiemelkedő szerepe van a mindennapi életünkben. Nemcsak pihenést nyújt a testünknek és az agyunknak, hanem fontos szerepet játszik az egészségünk, a teljesítményünk és az általános jólétünk szempontjából is.

A hétköznapokban korán, hajnal négykor kelek ki az ágyból és ezt jó ötletnek tartottam, mivel ez az én személyes, tiszta „én időm”. Kávé, olvasás és egy kis reggeli torna – hangólódás az utazásra és az intenzív munkanapra. Most viszont a kevés alvás és a könyvben leírt következmények miatt ez már nembiztos, hogy annyira jó ötlet. Be is szereztem Michael J. Mosley: A jó alvás titka című könyvét.

Dr. Mosley könyve az alvásciklusokról és az alvási szokásokról szóló alapvető információkat osztja meg az olvasóval, érdekes stílusban, majd az alvási rutin és a megfelelő környezet kialakítása áll a fókuszban.

Az alvásritmus meghatározása az egyik fő tényező, amelyet a szerző kiemel. A rendszeres alvási és ébredési időpontok fenntartása segít beállítani a test belső óráját, és elősegíti az egészséges alvásminták kialakulását. A könyv részletesen bemutatja az alvási ciklusokat és azok hatását az energiaszintünkre, valamint tippeket ad arra, hogyan lehet a legjobban kihasználni ezeket a ciklusokat.

A környezet szerepe szintén hangsúlyos téma a könyvben. A megfelelő alvási környezet kialakítása, amely magában foglalja a csendet, a sötétséget és a megfelelő hőmérsékletet, hozzájárulhat a jobb alváshoz. Dr. Mosley javaslata: a hálószoba legyen egy olyan helyiség, amelyet kizárólag az alvásra és a pihenésre használunk, és távolítsuk el pl az elektronikus eszközöket, kütyüket, amelyek zavarhatják az alvást.

A könyvben számos gyakorlati tipp található az alvásminőség javítására is. Például, az ételek és italok kiválasztása is befolyásolhatja az alvást, ezért fontos odafigyelni a táplálkozásra. Nagyon jó receptek vannak a könyv végén, néhányat már ki is próbáltam…

Dr. Mosley könyve egyértelműen és gyakorlatiasan mutatja be az alvás jelentőségét és a jó alvás elérésének kulcsfontosságú tényezőit. Számomra a legjobban bevált módszer jelenleg a zenére történő elalvás. Sikerül ebéd után egy fél órát pihenni mély alvást segítő zenével, az számomra felér egy hatórás alvással. A meditáció már régóta foglalkoztat, szeretném, hogy ez legyen a következő lépés az utamon, de ehhez biztos, hogy egy megfelelően megválasztott könyvnél jóval több kell!

Ebben a filmben az orvos-újságíró és a krónikus álmatlanságban szenvedő Michael Mosley világhírű szakértőkkel szövetkezik, szétválasztja a kutatásokat, és úttörő teszteket végez önmagán, hogy elvigyen minket egy utazásra, hogy megtudja, mennyi alvásra van szükségünk, és milyen következményekkel jár, ha nem alszunk eleget….

Az alvás minősége nagyban befolyásolja mindennapi életünket és jólétünket. Ha nehézségeid vannak az elalvással vagy az éjszakai alvásoddal, ne aggódj! Hat hatékony tippet mutatok be, amelyek segítenek megteremteni a megfelelő környezetet a pihentető alváshoz és növelik az éjszakai nyugalom érzését.

Kényelmes alvási környezet:

A hálószobád szentélyed, ahol pihenhetsz és feltöltődhetsz. Fontos, hogy olyan környezetet teremts, amely segít ellazulni. A hálószobád legyen csendes, sötét és hűvös. Válassz egy kényelmes matracot és párnát, amelyek megfelelnek az egyéni igényeidnek. Minimalizáld a zavaró tényezőket, például a zajt vagy a fényt, hogy nyugodtan alhass.

Stresszkezelés:

A stressz gyakran akadályozza az alvást. Fedezd fel a számodra megfelelő stresszkezelési módszereket, mint például meditáció, légzésgyakorlatok vagy relaxációs technikák. Ezek a módszerek segítenek csökkenteni a stressz szintjét és könnyebben elaludni. Számos cikk foglalkozik a hála és az ima erejével is, érdemes utána olvasni a témának.

Kerüld a stimuláló anyagokat:

Bizonyos anyagok, mint például a koffein és a nikotin, negatív hatással lehetnek az alvásra. Próbáld meg elkerülni vagy korlátozni a kávé, energiaitalok, dohányzás és más stimulánsok fogyasztását, különösen az alvás előtti órákban. Ezek az anyagok megzavarhatják az alvás ciklusait, és megnehezíthetik az elalvást. (egy pohár vörösbor a lefekvés előtti időszakban nekem segít alkalmanként)

Egészséges életmód:

Az egészséges életmód fontos szerepet játszik a jó alvás fenntartásában. Rendszeresen végezz testmozgást, de ne közvetlenül az alvás előtt, mert ez serkentő hatású lehet. Kerüld a nehéz ételeket, az alkoholt és a nagy mennyiségű folyadékot az alvás előtti időszakban. Az egészséges táplálkozás és a mérsékelt folyadékbevitel segít stabilizálni az alvásodat.

Technikamentes idő:

Az elektronikus eszközök, mint például a televíziók, számítógépek és mobiltelefonok, kék fényt bocsátanak ki, amely gátolhatja az alváshormon termelését és megnehezítheti az elalvást. Próbáld meg elkerülni ezeknek az eszközöknek a használatát az alvás előtti órákban. Helyette válaszd relaxáló tevékenységeket, mint például egy meleg fürdő, olvasás vagy nyugtató tea.

Megfelelő előkészületek az alvás előtt:

Készítsd elő magadat az alvásra a megfelelő módon. Próbálj ki relaxáló tevékenységeket, mint például meleg fürdőt, olvasást vagy nyugtató teát. Hozz létre egy kellemes rutint, ami jelezni fogja a testednek, hogy itt az ideje pihenni. A rendszeres alvásidő és az előkészületek segítenek a testnek és az elmének az átmenetben az ébrenlétből az alvásba.

Következtetés:

Az alvás minősége és mennyisége kulcsfontosságú az egészségünk és jólétünk szempontjából. Az előző tippek segítségével megteremtheted a megfelelő környezetet a pihentető alváshoz és javíthatod az alvás minőségét. Minden ember egyedi, ezért kísérletezz és találd meg azokat a módszereket, amelyek a leginkább megfelelnek neked. Ha az alvásproblémáid tartósak vagy súlyosak, érdemes orvoshoz fordulnod segítségért. Ne feledd, az egészséges alvás alapvető a boldog és kiegyensúlyozott élethez!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük