Könyvek a polcomon, harmadik rész: Bedő Imre – Férfienergia

Olvasási idő: három perc

Szűk négy éve már annak, hogy Bill Gates után szabadon, fogadalmat tettem magamnak: évi 50 könyvet elfogok olvasni, ami azt jelenti, hogy hetente egyet. Erről itt írtam is anno, de férfiasan be kell vallanom, hogy olvasni olvastam ugyan, de közel sem ennyit. Most viszont, ahogy szétnézek a könyvespolcaimon látom, hogy mennyi izgalmas és értékes könyvem van. Regények, önfejlesztő könyvek és sok-sok érdekes tudomány.

Kicsit matekoztam egyet és adtam jóindulatúan harmincöt aktív jó évet magamnak, ami azt jelenti, ha heti egy könyvet eltudok olvasni, akkor ezernyolcszáz könyvre van esélyem. Sok vagy kevés? Nem is tudom… annyira nem tűnik soknak…

Hat hete kezdtem tudatosan bevezetni az életembe az olvasást és jelenleg elégedett vagyok az eredménnyel. Új szokások és az önfegyelem segít abban, hogy a könyvek szeretete élmény maradjon és nem aggódom amiatt, hogy esetleg meg fogom unni, vagy nem szakítok erre elegendő időt.

Első könyv, amit a kezembe vettem az Bedő Imre Férfienergia című műve. A könyv a férfiak helyzetével foglalkozik, olyan témákat boncolgatva, mint például a „férfi és a nő közötti új szövetség alapjai” 

Az őseink bölcsességére építve, a könyv azon elmélkedik, hogy hova tűntek a férfiak, és mi a helyzet a férfiassággal? Az író azt vetíti előre, hogy a férfiasság megtalálása és fenntartása nagyon fontos számunkra, férfiak számára. De hogyan lehet az igazi férfiasságot megtalálni, és mitől válunk igazi férfivá?

Az igazi férfiasság a belső harmóniából, a belső erőből és az önismeretből fakad. A férfiaknak tisztában kell lenniük saját erősségeikkel és gyengeségeikkel, és ezt a tudást fel kell használnunk ahhoz, hogy jobb emberekké váljunk. A könyv bemutatja a férfi öt archetípusát, melyből számomra a két alapvető archetípusa volt a legfontosabb: a harcos és a bölcs. A harcos küzd az élet nehézségei ellen, míg a bölcs a belső békét keresi.

Bedő Imre szerint férfiak motivációs rendszere a kihívás, az érvényesülés és az elismerés köré épül. Az élet nehézségei azonban sokszor eltávolítják a férfiakat az igazi motivációjuktól, és ezért is fontos, hogy megfelelő szokásokat alakítsuk ki az életünkben, hogy megtaláljuk azt a bizonyos egyensúlyt.

A könyv értékét növeli számomra, hogy politikamentes és a feminizmusra ki sem tér…itt most nem egy „macsó” írást tart a kezében az olvasó. Arról szól, ami valóban foglalkoztat: férfiként, hogyan legyek jelen a saját és a családom életében? Apaszerep, férjszerep…munkatárs és családfenntartói szerep? Nem könnyű ma, a XXI. században férfiként működni.

Összességében számomra az igazi férfiasság megtalálása és fenntartása kulcsfontosságú az életemben. Az önismeret, az archetípusok megértése, a motivációs rendszerem feltérképezése és a kulturális szokások megtartása mind segíthetnek abban, hogy megtaláljam és fenntartsam azokat az értékeket, ami miatt férfinek gondolom a férfit. Mindez pedig a „férfi és a nő közötti új szövetség” mentén valósítható meg!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük