Mit ér a tudás, ha magyar? Első rész.

„A tudománynak nincs hazája, de a tudósnak van”

Eötvös Loránd

Mi a közös a színes televízióban, a golyóstollban, a félautomata fényképezőgépben, az üvegbetonban és szódavízben? Miért sárga a taxi? Miért rendeznek a nagyvárosokban maratoni futást, kinek köszönheti a világ ezt az eszmét? A sort hosszan lehetne folytatni…ez mind-mind magyar találmány, felfedezés vagy ha úgy tetszik: magyar innováció.

Kétségtelen tény, hogy a magyar géniusz sok formában megjelenik – a sportban a zenében, a művészetben és a tudományban is. Kétségtelen tény az is, hogy a felsorolt területeken a magyarság a számarányához képest rendkívüli sikereket ért el.

Ebben a sorozatban ismert és kevésbé ismert magyar embereket szeretnék bemutatni, akik maradandót alkotva példát mutathatnak a most élő, dolgozó nemzedékünknek is. Legyünk büszkék, merjünk nagyok lenni, hiszen az elmúlt évszázadokban a népünk kiválóságai sokat adtak a világnak…. mint például a világ egyik legismertebb és legfinomabb eszpresszó kávéját.

Francesco Illy születéskori nevén Illy Ferenc, (Temesvár, 1892. október 7. – Trieszt 1956.) magyar származású trieszti üzletember, könyvelő, feltaláló, az olasz presszókávé atyja. Temesváron nőtt fel, 22 évesen besorozták az osztrák-magyar hadseregbe, 1914-től harcolt az első világháború több frontján, többek között a kraśniki és az isonzói csatában. A háború után Triesztben maradt, ahol kakaó-, valamint kávékereskedéssel és -pörköléssel foglalkozó cégeknél dolgozott. (wikipédia)

Illy Ferenc számára a kávézás öröme és a kávéval történő munka örök szerelem lett. 1933-ban alapította meg az első cégét Illycaffe néven. Induláskor nem volt könnyű dolga, hiszen a források szerint akkoriban  Triesztben több, mint hetven kávéval foglalkozó vállalat működött.

Mi a titka Illy Ferencnek? Mi kellett ahhoz, hogy az Illycaffé mára az egész világon elismert brand legyen? Illy Ferenc által alapított cég családi vállalkozás maradt, amit a mai napig az egyik generáció a másik után vezet.

Emblémájuk, és kávéscsészéjük a kezdetektől nem változott, ahogyan a minőség sem.

  • A légmentes, vákuumcsomagolást, Illy Ferenc használta először. Ezzel a speciális technológiával elérte, hogy az általa forgalmazott kávék olyanok voltak, mintha akkor pörkölték volna frissen. Speciális dobozait nem egyszerűen légmentesen zárta le, hanem nagy nyomás alatt az oxigént nitrogénnel helyettesítette.
  • Magát a kávéfőzést is forradalmasította. Ő alkotta meg a világ első automata, forró gőzzel működő presszógépét. Illetta néven védte le a találmányát. Ez a nagynyomású berendezés a mai kávéfőzők ősének tekinthető, de a dizájnos kialakítású szerkezet még ma is a konyhánk dísze lehetne, a vállalható forma és finom kávé miatt. Iletta kávéfőző
  • Az Illy vállalat az egyetlen a világon, ami kizárólag Arabica kávékeveréket használ. Már a nyers kávé kiválasztása is nagy gonddal történik, ugyanúgy, mint a pörkölés. Évről évre változik a kávétermés, de a 9 különböző Arabica kávét olyan arányban keverik össze, hogy létrejöjjön az utánozhatatlan zamatú illy.
  • Az illy saját tervezésű és egyedi kávéscsészékkel büszkélkedhet, amelynek formája 1992-óta nem változott. Illy hitvallása az volt, hogy ezek nem lehetnek nagyok, hiszen a kávén van a lényeg, nem a tejen. Elképzelését a „funkcionális, tudományos, idealisztikus” formáról Matteo Thun váltotta valóra, aki megtervezte a cég ikonikus csészéjét. Azóta évről évre neves művészek álmodják újra a rajta lévő díszítést. ILLY ART COLLECTION

Illy Ferenc egy igazi álmodozó volt, aki szerette a semmihez nem fogható frissen pörkölt kávé illatát…. Idővel azonban ez az illat elillan, így elvész a kávé legnagyobb vonzereje. Talán ez mozgatta meg Illy képzeletét. Szerette volna megőrizni ezt az illatot és aromát. A maga korában, a versenytársait megelőzve egy igazi innovátor volt, aki üzleti érzékének és kreativitásának köszönhetően maradandót tudott alkotni nekünk – a kávézás szerelmeseinek.

A következő részben kiderül, hogy miért sárga a taxi és Al Capone és a magyarok hogyan jönnek a történetbe…. Jó kávézást!

Következő rész:

Mit ér a tudás, ha magyar? Második rész. Miért sárga a taxi és hogy jön ide Al Capone?

Related posts