Mi az a “majdnem baleset”? Mi a “near-miss”?

Képzeld el: otthon a műhelyedben barkácsolsz és gyorsabb a körfűrésszel dolgozni, ha egy ceruzával kitámasztod a védőburkolatot…Képzeld el, hogy egy logisztikai raktárban dolgozol és leltár van. Sietsz mert szeretnél időben végezni…Képzeld el, hogy munkavégzés közben úgy érzed a védőfelszerelés akadályoz a munkádban, ezért inkább kiiktatod…Képzeld el, hogy olyan berendezést használsz, aminek sérült az elektromos bekötése…

Megtörténhet, hogy a körfűrész vágásos sérülést okoz, mert nincs, vagy nem használtuk a védőburkolatot? Megtörténhet, hogy a raktárban targoncával ütközünk, mert nem a környezetünkre figyeltünk? Megtörténhet, hogy nem használjuk az előírt védőfelszerelést és megsérülünk? Érhet bennünket áramütés, ha sérült elektromos berendezést használunk?

A válasz egyértelműen igen. A jó hír, hogy megfelelő kockázatértékeléssel és tudatos viselkedéssel a balesetek 90%-a elkerülhető.

A következő videó nagyon jól szemlélteti a majdnem baleseti helyzeteket:

majdnem balesetek (kvázibalesetek – near miss) azok a szerencsés kimenetelű események, amikor a balesetet előidéző okok fennállnak ugyan (veszélyeztetés), de a baleset és annak következményei (személyi sérülés, anyagi kár, környezeti incidens, tárgyi károkozás) elmaradnak.

A legtöbb munkahelyi biztonsággal kapcsolatos tevékenység reaktív és nem proaktív. Jellemzően a munkáltató és a munkavállaló is megvárja, hogy veszteség érje (baleset, tárgyi károkozás vagy környezeti incidens) és csak ezután tesz lépéseket az ismétlődés megakadályozására. Munkáltatóként és munkavállalóként is nagyon fontos érdekünk, hogy a munkakörnyezetünkben ránk leselkedő veszélyeket preventíven megszüntessük.

A jól működtetett Near-miss rendszer megtalálja a potenciális, jövőbeni balesetek okozati tényezőit és kiváltó okait. A jól működtetett rendszerben a munkatársaknak van lehetőségük eszkalálni a veszélyt, akár digitálisan vagy hagyományos papíralapon. Fontos, hogy ezekből a majdnem baleset jelentésekből nyomon követhető akció szülessen és a munkatárs is kapjon visszajelzést a státuszról. A legjobb visszajelzés természetesen, ha a veszélyes szituáció meg lett szüntetve, vagyis proaktívan cselekedtünk.

A jól előkészített és bevezetett „Near-miss” rendszernek a közvetlen eredménye a viselkedésváltozás, a felelősségvállalás, a tudatosság és a munkatársak munkavédelmi elköteleződése. A biztonságos, nyitott kultúra révén mindenki felelősségteljes módon járul hozzá a balesetmentes munkavégzéshez. A Near-miss rendszer támogatja az alkalmazottak közötti együttműködést, és ösztönzi a csapatmunkát és a biztonságosabb munkakörnyezet létrehozását.