Mit ér a tudás, ha magyar? Harmadik rész: Weisz Erik

George Bernard Shaw szerint Jézus és Sherlock Holmes után Weisz Erik nevét emlegetik a legtöbbet a világon. Ki Weisz Erik? Miért vívta ki a dobogós harmadik helyet, illetve milyen új innováció köthető a nevéhez?

Ki Weisz Erik? Nos Ő nem más, mint a világhírű amerikai illuzionista és bűvész minden idők legnagyobb szabaduló és a modern kor egyik legnagyobb előadóművésze.

Harry Houdini, született Weisz Erik (Budapest, 1874. március 24. – Detroit, 1926. október 31.) magyar származású amerikai illuzionista és bűvész. Minden idők legnagyobb szabaduló és a modern kor egyik legnagyobb előadóművésze.

A VII. kerületben született Budapesten, de mégis azt állította, hogy az Amerikai Egyesült Államokban látta meg a napvilágot, ámbár lehet ez is hozzátartozott az őt körülvevő mítoszhoz és kialakult legendákhoz. Fiatal srácként volt cipőpucoló és újságkihordó fiú is, majd felismerte a lehetőséget a bűvészetben. Trükkjei miatt kezdetben a „Kártya királya” majd később a „Bilincsek királya” névvel illették. (wikipédia)

A „Bilincsek királya” mégsem az egyik mutatványa kapcsán talált fel olyasmit, amit aztán évtizedekig használt az emberiség, hanem egy barátja búvárbalesetének hatására készített egy ruhát, amit könnyen le lehetett oldozni a vízben, ha probléma adódott odalent. A másik különlegessége a ruhának az volt, hogy nem kellett a felvételéhez egy második ember segítsége. A búvárruha dizájnját úgy alakította ki, hogy magában foglalt egy különálló alsó és felső aljzatot, amelyet egy karos működtetésű fém öv, kapcsolt össze.  A gyors zár lehetővé tette a búvár számára, hogy szükség esetén könnyen megszabaduljon a ruházattól. Az 1910-es években a nehéz és veszélyes búvárruhák idején ez az innováció valódi szenzációnak számított, még az amerikai hadsereg is felhasználta az I. világháborúban.

Houdini rendkívüli sokoldalúságára íme néhány példa:

  • Rövid filmes karrierrel is büszkélkedhetett
  • Repülőgéppilótaként is kipróbálta magát. Saját Voisin repülőgépével egészen Ausztráliáig eljutott.
  • Ő volt a világon az első, aki motoros géppel emelkedett a levegőbe a távoli kontinensen – 1,6 kilométert tett meg 30 méteres magasságban.
  • Houdini mindent megtanult a lakatokról, amit lehetett. Karrierjének első szakaszában bilincsekből szabadult, vagy rabláncra verve börtöncellákból jutott ki.
  • Houdini 18 éves korában már 3 perc 45 másodpercig tudta visszatartani a víz alatt a lélegzetét. Otthonában egy nagy kádban trenírozta magát, hogy minél tovább tudjon a víz alatt tartózkodni és ebben a privát medencében edzett a víz alatti szabadulós számaira is.
  • Ezenkívül gyerekjátékot is tervezett, talán azért, mert örökre vágyott egy saját gyermekre.
  • Karrierje második szakaszában Houdini újabb, még látványosabb szabaduló számokkal kápráztatta el rajongóit: lezárt, különféle folyadékkal feltöltött konténerekből „menekült”, mint például sörrel töltött hordóból, vízzel teli tejeskannából, vagy éppen egy leszögelt víz alá merített ládából.
  • Négyéves koráig Budapesten lakott, a felnőtt Houdini, aki az USA-ban építette fel karrierjét, nem sokat törődött magyar gyökereivel, nem bevándorlónak, hanem ízig-vérig amerikainak tekintette magát.
  • Az emberfeletti mutatványairól híres mágus 1926-ban, egy idétlen egyetemi hallgatónak köszönhetően, szenderült jobblétre. A diák, próbára téve Houdini hasizmainak erősségét, egy jól irányzott ütéssel hasba vágta a felkészületlen Houdinit, akinek a vakbele az ütés következtében szétrobbant.

Elöző részek:

Első:

Mit ér a tudás, ha magyar? Első rész.

Második:

Mit ér a tudás, ha magyar? Második rész. Miért sárga a taxi és hogy jön ide Al Capone?