baleset-biztonság-lean-bConnected-Pataki János

“A balesetek 90%-a a nem megfelelő viselkedésből adódik.”

Ma világszerte 15 másodpercenként hal meg munkával kapcsolatos balesetben vagy betegségben egy munkavállaló és ugyanennyi idő alatt 153 dolgozót ér valamilyen munkabaleset. Magyarországon a tavalyi évben 20 ezer munkahelyi baleset történt, 16%-al több, mint a megelőző évben.

A tapasztalat és a statisztikák is alátámasztják, hogy a balesetek 90%-a a nem megfelelő viselkedésből adódik. Többnyire olyan emberi hibák állnak a balesetek mögött, melyek odafigyeléssel és tudatos magatartással elkerülhetőek!

Miért nem vesszük észre a veszélyes helyzeteket?

Minden baleset mögött számos tényező, közvetett és közvetlen ok áll. Az érzékelésünk félrevezet bennünket. Könnyű figyelmen kívül hagyni valamit, amit nem is keresünk. Veszély és kockázat!

Miért vagyunk hajlamosak azt gondolni, hogy a baj mindig csak másokkal történhet, velünk soha?

Gyakran végezzük a munkánkat rutinból, tapasztalatból és hajlamosak vagyunk azt gondolni a monoton ismétlődő feladat nem rejt magában veszélyt. Gyakran előfordul az is, hogy teljesítmény kényszer alatt végezzük a feladatunkat és a határidők betartása miatt esetlegesen nem használ a munkavállaló személyi védőeszközt, vagy a berendezésen védőburkolatot és az egyéb biztonsági eszközöket szándékosan kiiktatják..

Számos ilyen és ehhez hasonló esetben elkerülhető a baleset, ha a munkavállaló viselkedése tudatos, felelősségteljes. Saját és mások biztonságáért első sorban mi magunk vagyunk a felelősek!

A biztonság az első és a legfontosabb!

Tehát nagyon fontos a munkatársaknak megérteniük és elfogadniuk, hogy munkavégzés közben valóban a biztonság az első és a legfontosabb!

Cél, hogy a munkatársat munkavégzés közben ne érje olyan hatás, esemény, ami az egészségében változást okoz. Mindannyian felelősek vagyunk a saját és mások biztonságáért is.

Naponta mennyi tevékenységet végzünk általában? Mennyi problémával találkozunk, mennyi feladatot oldunk meg? Nem is gondolnánk, de egy átlagos napon, több ezer impulzus ér bennünket, több ezer döntést hozunk meg és ezek a tevékenységek több ezer veszélyt és kockázatot rejtenek magukban.

Ne feledjük, hogy Magyarországon 2013-tól a munkahelyi balesetek száma évről évre nő.

Egyénként teljeskörű felelősségvállalást követelünk meg önmagunktól. Munkatársként elősegítjük a többiek felelősségvállalását! Hiszünk abban, hogy a munkabiztonság területén soha nem hozunk kompromisszumot, mindig Első a biztonság!

Nagyon fontos kihangsúlyozni és munkavállalóként elfogadni, hogy a biztonsági szabályok értünk és nem ellenük vannak. Ne feledjük a megfelelő tudatossággal, viselkedéssel és magatartással a balesetek 90%-a elkerülhető!